AĞVA’NIN TAM ZAMANI

Ağva gezisi

İstanbul’un hem içinde hem dışında olacağınız yerler nereleri? Biraz kuzeye, şöyle Karadeniz yönüne gidelim azıcık. Şehir merkezinden Şile istikametine doğru yol almaya başladığınızda yavaş yavaş yeşilden örülmüş bir yol üstünde yolculuk başlıyor. Ben daha oralarda başlarım arabanın camını açıp nefes almaya, halbuki dahası var… Baştan söyleyeyim, bu yol uzun çeker… Bir, keyiflidir sık sık durup tadını çıkarmak istersiniz sık ağaçlıklı yeşil yolların. İki, buyur gel diyen yol üstü köyler ve köylüler çoktur. Çay, gözleme, tarladan yeni toplanmış sebze meyve satanlar da, uzaktan minaresi görünen köyler de davetkardır. Üç, fotoğraflık manzaralar durdurur insanı, illa fotoğrafını çekmek için değil anı yaşamak için de inilir, durulur. Dört, kahvaltı edilmeden çıkılır, yol üstü ya piknik alanı ya da kahvaltı mekanı seçilir. Beş, Ağva’ya mı niyet ettiniz, belki Saklı Göl’e girersiniz ya da İmrenli koyunda takıalım bugün dersiniz. Altı, yol uzun çeker çünkü İstanbul Ağva arası yaklaşık 100 kmdir:) Her zaman Ağva’nın tam zamanı…

Ağva gezi rehberi

Yeşil yollar ah yeşil yollar

Yeşilin her tonu içinde yol almak, ciğerlerinize full oksijen depolamak, denizden esen rüzgarla dere kenarında ferahlamak istiyorsanız, kesinlikle, iyi ki gelmişiz diyeceksiniz. Hatta yolda giderken, “Ya buralar da çok güzel, oraya da başka sefer..” diyeceğiniz bir sürü durağınız olacak. Sıcaklar başlayınca nem burada daha çok hissedilir, kalabalık da sevmiyorsanız, bahar ve sonbahar Ağva’nın tam zamanı. Bugün olmazsa da, yakın bir zamanda gidin, dinlenin, kulağımı çınlatın… Ben yolculuk diye buna derim. İstanbul’dan Karadeniz kıyısına doğru gidilen bu yol, bitki örtüsü, iklimi ile farklı bir yere gittiğinizi hissettiriyor. Termossuz yola çıkmayın, kemerlerinizi bağlayın, temiz hava acıktırır yiyecek içecek bol olsun.

Kabakoz Köyü’ne uğrayın…
Ağva gezi rotası

Kabakoz köyü’nde bir mola

Yol üzerindeki köyler, mutlaka uğramanız gereken güzellikler. Evleri, sokakları, çiçeği, yeşili nasiplenmek ister. Pembe güllerin selamladığı Kabakoz Köyüne uğrarsanız fırından simit alabilirsiniz, acıkınca lezzetli bir yolluk olur. İstanbul köyleri biraz sayfiye köyü gibi aslında, keşfedilince yerlisinden çok, sonradan dahil olan sakinleri ağır basıyor. Küçük bir arsa da ben alsam, cuma akşamından kaçsam gelsem şuraya diyor insan… Akça kese köyü de çok güzeldir, tavsiyemdir…

İmrenli Koyu’nda deniz kum güneş keyfi
Ağva'da denize girilecek yerler

Akdeniz değil İstanbul Ağva İmrenli Koyu bura

Şimdi bu fotoğrafın Akdeniz’de bir deniz kıyısı, bakir bir koy olmadığına inanamıyor insan. İncecik bir kumu var, mavisi insana kulaç hareketi yaptırıyor . Ancak şunu itiraf edeyim bu küçük koyun arkası yol ve bir sürü betonun sırt sırta verdiği bir yazlık atmosferi var. Ona kızdım, betonunu az koyun şu imar planlarının, bitişik nizamı unutun ey yetkililer… Ama yolun sahil tarafı, yarım daire bu küçük koy gün batımında unutturur her şeyi…

Ağva'da yeşil ve mavilik içinde bir yol keyfi.

Dalları bastı kiraz, çabuk gel biraz:)

Arkası alabildiğine yeşil küçük bir havzada durunca, dalındaki kirazlarla karşılaşmak çok güzel sürpriz oldu. Yola sarkan bir dalı olsa, yolcunun göz hakkıdır, helal deyip koparacaktım bir tane. Ama dalları doldurmuş, bahçenin içinden göz kırpıyorlar, seyretmek yetti. Dalları bastı kiraz, çabuk gel biraz diye bir türkü tutturduk, demek ki neymiş tabiat insanı şair ediyormuş. Buradan da hiç ayrılmak istemiyor insan ama hedefimiz Ağva’da Göksu keyfi, yola devam.

Ağva yolu

Ağva yolu mola yeri, vol bilmem kaç:)

Geziyorsun, yazıyorsun iyi güzel de herkes kolayca gidebilir mi bakalım? Sevgili okurum, şimdilik pratik yemek tarifleri modunda gezdiğim için evet her türlü kolay Ağva’ya gitmek. Arabayla gitmenin kolaylığı keyfi başka ama  otobüsle panoramacam da gidebilirsiniz. Üsküdar kalkışlı otobüs tarifesi burada. Dönüşte fazla oksijenden uyursunuz ama giderken Ağva seyir günlüğü yazarsınız. Ağva’ya varınca esas masal başlıyor. Deniz bile bu kadar yeşil arasında maviden yeşile dönüp duruyor. Gelsin, denizde başlayan derede süren tekne turları…

Ağva’da tekne turu ya da deniz bisikleti

Ağva tekne turu

Ağva tekne turu, derede başlayıp denizde bitirin

Ağva’ya gelince ufak çarşısı, meydanı, limanı derken kısa bir gezinti yapmadan olmaz. Kafe, restoran hepsi kıyı boyunca dizilmiş ama Ağva demek Göksu deresi demek derseniz içerilere yönelin hemen. Tabi bakir yerler değil, konaklama ve yeme içme mekanları kıyıyı karşılıklı doldurmuş. Ancak sakinlik, temiz hava ve Ağva’nın kendine özgü cazibesi iyi ki geldim dedirtiyor her zaman. Tekne turu yapacaksanız, limandan binmek gerekiyor, kano ve deniz bisikleti ise birçok tesisin içinden kiralanabiliyor. Deniz bisikleti zaten severim ama Göksu nehrinde tropikal sularda geziyormuş gibi pedal çevirmek çok hoş. Sohbete dalmış üç ördek, başını çıkartarak yüzen küçük bir su yılanı, telaşlı (evet telaşlı) küçük bir kamlumbağa, seslerini duyup kendilerini görmediğimiz kurbağalar ve kuş sesleri eşliğinde dere boyu yol almak… Ağaçların dallarına değe değe suyun için gezinti, aman dikkat  diğer bisikletlere, teknelere çarpmayın. Suyun gölge tarafından, ağaçların dibinden hatta suyun içinden yükselen ağaçlara takılmadan. Kıyıdan kıyıdan…

Ağva’da neler yapılır?
Ağva'da neler yapılır?

Ağva, manzara fotoğrafı severler için stüdyo gibi..

Sazlıkların arasından akıp, denizle buluşan iki dere Göksu ve Yeşilçay, zaten Ağva iki dere arası demek. Ağva’da neler yapılır? Bol bol yürünür, deniz kıyısı dere kıyısı, sazlık kıyısı, orman kıyısı, köylerin içi kısaca yürümek ilk sırada. Mevsimse deniz ilk sırada, hepsiyle beraber fotoğraf çekmek de çok keyifli. Tam bu sazlıkların olduğu yerde, derenin içinde elinde balonlarıyla poz veren gelin damat ve ha şimdi düşecek maceralarını izlemiştik. Daha özgün kareler için keşifçi ruhunuzu dürtükleyin ama… Bu arada deniz bisikletinde pedal çevirip, bir uçtan diğer uca Ağva turu, nehir gezintisi, deniz kokusu, fazla miktarda oksijen.  Ağva’da yapılacaklar listesine bir ağaç altında kestirmek de ekleyiniz, bir tuhaf olduk, neden acaba? Yaz sonu gittiğim bir seferde aşırı nem beni hasta etmişti, dönüş trafiği de eklenince çok zorlandım. Sabah erken çıkmak ve geç dönmek lazım…

Ağva romantik bir yer…

Ağva gezi rehberi

Ağva romantik bir yer:)

Ağva romantik bir yer gerçekten, bir mod değişikliği oluyor.  Karşılıklı iki kıyı arası ulaşımı sağlayan teleferik sistemi ve yüzen dubalar üzerinde kamelyalar var. Mesela fotoğraftaki bu küçük şirin evi, alıp çantana kaçırasın geliyor. Yok, sadece evle olmaz etrafıyla da benim çantama sığmaz. Yazdım aklıma… Kuş sesi, su sesi dedim ama kalabalık da var, sonra demedin demeyin.

Ağva gezi notları

Kano da iyi fikir, bir daha ki sefere…

Popüler olan, bolca tesis olan kısaca kalabalık yerlerde yemek yemeyi sevmiyorum hatta çay kahve içmek bile cazip gelmez. Ağva’da nehir dinginliği herşeyi yavaşlatıyor gibi geldi bana, yola yakın atv safari, bisiklet türü etkinliklerin yoğunluğu, otoparka sığmayıp yola taşan arabalar filan var ama konuşlanacak iki çalı arası buluyor insan. Ağva’nın tam zamanı, piknik sepetinizi hazırlayıp düşün yollara, pişman olmazsınız.

Gelecek Ağva gezisi için Hacıllı şelalesi ve Kilimli koyu var aklımda. Kilimli koyu da muhteşem bir yer, işte burada… İyi bir gezi yazısı, hemen plan yaptırandır diyorum, haydi Ağva gezisi zamanı…

 

 

 

 

14 yorum