HOBİSİZ KİMSE KALMASIN

Hobi, hoş bir şeylerin kısaltımışı gibi gelir bana ama aslında ingilizce hobby kelimesinin dilimize uyarlanmış hali. Çok da yanlış sayılmaz, boş zamanlarınızda faydalı, kendinizi rahatlatan hoş bir şeyler yapıyorsanız, o sizin hobinizdir. Bugün hobi olan bir çok iş zamanında asli göreviydi hanımların. Örgü örmek, eline fırça alıp duvar ya da eşya boyamak, dikiş dikmek, kendi ekmeğini, peynirini yapmak ve dahası…

İlk duyduğumda nedir bu DIY demiştim, Do It Yourself kısaca kendin yap olduğunu öğrenince, ilahi dedim bu yeni bir şey değil ki bizim hanımlarımız ezelden dıy dıycı. Bu da bir trend lakin mayası bizde olan bu tür şeyleri niye yabancılar ortaya çıkartıp, parlatır orasını tartışmak gerek. Erkeklerimizin günahını mı aldık yıllar boyu, onlar dır dır etme değil de, dıy dıy etme yoruldun artık hanım hele bir soluklan demiş olmasın. Öyle olsun, zira bir çok erkek işini de hanımlar yapmış erkekler de yan gelip yatmıştır yurdum toprakları üzerinde, bari iki tatlı laf etmiş olsunlar. (Erkekler kızacak ama böyle örnekler hiç yok mu?)

Tv programları, atölyeler, belediyelerin kursları, online eğitimler derken hobisi olmayan kalmasın demek çok yerinde oldu. Bu işlere girip iyi paralar kazanıp, ekonomik özgürlüğünü ele alanlar da var, hayır işlerine kanalize eden ya da hoş vakit geçirerek kendini terapi edenler de. Herkesin bir ya da bir kaç hobisi, eş dost arasında nam saldığı bir becerisi vardır. Ama düzenli. planlı ve sosyal bir ortam içinde yapıldığında bu hobiler küçük, yeni bir dünya haline gelebiliyor. Hangimizin buna ihtiyacı yok ki?

Hobiler hayatımıza renk katan, mutlu ve pozitif olmayı, kendimizi tanımayı, ifade edebilmeyi kolaylaştıran işler. Boş zamanda yaptıklarımız, dolu zamanlarımızın enerjisini sağlıyor aslında. İçimize daldırdığımız kovalar gibi hobilerimiz hem potansiyeli keşfediyoruz hem de ne çıkarsa keyfini sürüyoruz. Kültür, sanat, spor, el becerisi, edebiyat, örgü, nakış aklınıza ne gelirse. Herkesin ben buradayım diyen ya da biraz gerilerde keşfedilmeyi bekleyen yetenekleri, ilgileri var. İş biraz derine inmekte…

Doktorların şifa niyetine reçeteye yazdığı hobilerin yerini tv karşısında ya da boş uğraşlarla geçirmek biraz da kendimize haksızlık. Bilim adamlarına göre hobiler bunama ve alzheimerı geciktiriyor. Beynimize egzersiz yaptırıyoruz ve bu bize çok iyi geliyor. Ruhumuza da iyi geldiği kesin, elimiz çalıştı mı zihnimizi pasife alıyoruz, dikkatimizi bir noktaya toplayarak kafamızda kurduklarımızı, stres kaynağı düşünceleri bir tarafa bırakıyoruz, dinleniyoruz. Koordinasyon sırasında da beynin duyusal ve sanatsal aktiviteleri besleyen sağ tarafı ya da matematik, analiz tarafını yöneten sol tarafı çalışıyor. Her ikisinin de beraberce çalıştığı durumlarda ise zamanla beyin level atlıyor ve başka bir seviyeye geçiyor. Depresyonda önleyici ve tedavi edici olarak öneriliyor hobi edinmek. Hobilerimiz sırasında hayal kurmak, tasarlamak kendimizi tanımamızı hızlandırıyor. Hoş sürprizler çıkıyor çoğu zaman, başardığını görmek ve üretmek cesaret edemediğimiz, ertelediğimiz ama bizim için önemli konuları da hızlandırıyor ve hobiler boş zamanlarla sınırlı kalmıyor. Beynimizin ve ruhumuzun genç kalmasını sağlıyorsa o zaman hobisi olan yaşadı…

28 yorum
  • Cevapla müfred

    21 Eylül 2016, 07:58

    Dediğiniz gibi yabancıların hobi dediklerini biz hep yapıyoruz zaten. Dikiş dikmek, örgü örmek asli işlerimizdendi bizim.

  • Cevapla Emine Bektaşi

    21 Eylül 2016, 07:58

    Hahaa dıy dıycı süper :)) Kesinlikle ruh sağlığına iyi geliyor hobiler. Keşke genç, yaşlı herkes ilgi alanının farkında olsa. Belki pek çok yetenek bilinmeden hayat geçip gidiyor. Şimdi hemen her bütçeye göre imkan da, malzeme de çok. Kurs bulamazsanız internet koşuyor yardıma. Velhasıl yeter ki isteyelim. Sevgiler ❤

  • Cevapla Daha Mutlu Yaşam

    21 Eylül 2016, 07:58

    Hobi mutlaka olmalı 🙂 Ben de öneriyorum 🙂 Bu yazı da hatırlatıcı oldu.Teşekkürler:)

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Eylül 2016, 08:00

    Beyin göçü nereden nereye acaba? Bireysel değil bizden toplumsal götürüyorlar kendi taraflarına. Trend dedikleri şey hatırlatıcı oluyor bazen de.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Eylül 2016, 08:04

    Bizden ne cevherler çıkar, bir de yardımsever milletiz hiç bir şey zayi olmaz kat kat faydaya dönüşür. Güzel örnekler de var, kendimize doğru yolculuk çok da absürd bir şey değil aslında. Biraz daha cesur olmalıyız, kabuklarımızı bu kadar sevmeyelim değil mi? Sevgilerimle.. (Klavyemde şuraya konduracağım bir kalp yok, en güzelinden çokçana peşinen verdim, kabul et.)

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Eylül 2016, 08:08

    Hobiler sırasında koordinasyon, rahatlık esnasında kim bilir neler oluyor ne hormonlar salgılanıyor onu da çğrenmek isterdim. Ama şu var onu da gerektiği kadar ciddiye almak lazım değil mi? Güzel olmadı, yapamadım diye stres yaparsak fena. Selamlar..

  • Cevapla Bize Her Yer Okul

    21 Eylül 2016, 10:51

    Aslında kendımızen olan seylerı kavramsal olarak tekrar ithal edıyoruz. Ne doğru dedın kı bedenımızın ve ruhumuzun genç kalmasını sağlıyorsa ne guzeldır o hobıler. Benım daha kendımı kesfetedecek zamana ıhtıyacım var sanırım, Hatta kafamda oluşan seyler var kendı gelecegım ıcın. hobiden cok karsıdakı kısıyı pasıvıze etmeyen yardım etkınlıklerı seklınde dusunce bulutları dolanıyor kafamda bakalım.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Eylül 2016, 10:55

    Kendimizi keşfetme sürecimiz biter mi ki? Yaşadıkça olmalı bence, hatta yaşlılara ne çok yakışıyor. Düşünce bulutlarına bayılırım, senle yürür bazen de tutunup uçarsın. Allah'ın izniyle Meryem bebek bir gelsin inşaallah çok şey başarırsınız anne-kız. Uzakta olmak engel deyin, her zaman takipçiyiz. Sevgiler..

  • Cevapla BirTatlıHuzur

    21 Eylül 2016, 14:57

    Çok şükür hobilerim var. Ama niye kafamdakileri atamıyorum acaba?
    Yeni neslin durumu ise içler acısı. Sınav sistemi,vakitlerini çalan teknoloji derken kendileri keşfetmeleri orta yaşlarına dek uzayabiyor.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Eylül 2016, 15:05

    Kafamızda atamadıklarımız, beni çöz yoksa şuradan şuraya gitmem diyen gruptakiler olmasın. Gereksiz meşgul edenleri kovalamak kolay ama bir diyeceği varsa söyle nedir derdin deyip onu halletmek mi gerekiyor acaba? Haller aynı keşke satırlar derman olsa da sayfalar yazsak dostlara. Bir eğitimci olarak siz en güzel noktayı söylediniz, daha küçükten hayatın içine girmeli güzel alışkanlıklar..

  • Cevapla Yağmur Yağar

    21 Eylül 2016, 17:23

    Çok yaşa sen :)) pek güldüm okurken dıy dıy'a :)) En az 20 yıldır düzenli bir hobim olsun diye düşünüp edinemeyen biri olarak yine bir heves çöktü içime.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Eylül 2016, 17:28

    Bana sorsan Yağmur Yağar hobiden başını kaşıyamaz derdim. Hobilerde düzen her zaman olmuyor ama fayda görmek ve sonuç almak için ısrarcı olmak gerek galiba. Sevgiler.

  • Cevapla Yağmur Yağar

    21 Eylül 2016, 19:00

    Aa ne güzel bir izlenim bırakmışım. Yapmayı sevdiğim şeyler var taş boyamak, takı yapmak, resim / karikatür çizmek, goblen yapmak, kıyafet kesip biçip tasarlamak, ebru gibi.. ama dedim ya bunlar hep zaman zaman yapıp sonrasında elime almadığım şeyler sürdürülebilir bir faaliyetim olmadı, olamadı maalesef.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Eylül 2016, 19:04

    Hissimin doğru çıktığına sevindim, birbirimizi görmediğimiz için duyularımızı daha çok çalıştırıyoruz belkide. Ama bu kadarını da beklemiyordum, on parmak dolu o zaman, ne güzel. Devamı gelmexiyse aramaya devam, bu arada insan kendini arıyor, iyi geliyor. Sevgiler…

  • Cevapla Çay Molası

    22 Eylül 2016, 08:24

    Hobileri olan başlayıp bol bol planlayanama bir türlü devamını getiremeyen biri daha var burda. Hep bir bahanem var ayol. Hobi güzel ama bu yapılanlara dıy yada hobi demek eskiler için komik olmalı. Ev işinin yanında zevkle yaptıkları hobileri varmış demi. İlmek ilmek örülmüş danteller işlenmiş bahar Dalları kuşlardan kanaviçeler, her bir deseni bir anlama gelen halılar, yanık yanık okunan türküler sevgi ile yapılan ev yemekleri tatlı veya hamur işleri. Komşularla yapılan en güzel çiçekli bahçe yarışları basitce hobi bahçeleri vs. Bunlar zaten özümüzde var. Biz çok tembel ve bahaneciyiz sadece

  • Cevapla Bloglar Yarışıyor ~ Siz de Katılın Website Ziyaretçi Trafiğinizi Artırın Ödüller Kazanın

    22 Eylül 2016, 08:24

    Harika bir blogunuz var. Bloglar Yarışıyor kampanyası ile siz de blogunuzla kazanmaya aday olun, blogunuzu tanıtın website ziyaretçi trafiğinizi artırıp mansiyon ve promosyon ödüller kazanın. Sponsorlarımızın desteği ile bloglar arası etkinlik yarışmamızı 2016 yılı içerisinde 4.kez düzenliyoruz. Detaylı bilgiyi websitemizden öğrenebilirsiniz.
    İlginiz ve desteğiniz için teşekkürler!

    Web : http://www.bloglaryarisiyor.net
    Mail: iletisim@bloglaryarisiyor.net
    Tel : +90212 330 9707

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    22 Eylül 2016, 08:28

    Teşekkür ediyorum, sitenizden bilgi alacağım. İyi çalışmalar, kolay gelsin…

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    22 Eylül 2016, 08:35

    Ne güzel anlattınız Sevgili Çay Molası, ortama girmiş gibi oldum. Atalet en büyük düşmanımız, İnşirah suresi 7. ayetinde yorulduğunuz zaman başka bir işle dinlenin mealindeki tavsiye biyoljik yapımızın da ilacı ruhumuzun da. Geldik mi yine yaradılışa ters ve sünnete uymayan yaşayış modelimizin yanlışlığından. Zorda, bilinmeyen de ararken kaçırıyoruz hayatı.Dolu ve içinden geldiği gibi yaşayıp şu vücut makinesinin hakkını vermek lazım. Arkadaş da önemli, çoğu hobi biraz imrenip öyle başlıyor. Sevgilerimle..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    22 Eylül 2016, 09:44

    Hobisi olmayana kız da vermezler ev de vermezler bu gidişle. İyidir, iyidir…

  • Cevapla Yağmur Tozu

    23 Eylül 2016, 08:10

    Çok faydalı bir yazı olmuş, boş vaktim olsa bir hobi edinrcegim ama vaktim yok.Anneme söyleyeceğim o bari yeni bir uğraş edinsin. Mutlu DIY DIYlar

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    23 Eylül 2016, 08:14

    O zaman şöyle diyebilir miyiz? Dır dırlanmayalım DIY DIYlanalım hep birlikte…

  • Cevapla Yazdan Kalan

    23 Eylül 2016, 21:56

    Oktay Sinanoğlu Türkçe kelimeler arasında İngilizce serpiştirmeye 'tarzanca' derdi. Çok haklıydı, yeni ve saçma bir dil gibi.
    Ben de ıvır zıvırlarla uğraşmayı seviyorum hatta bazılarını 'kendin yap' etiketiyle yayınlıyorum.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    23 Eylül 2016, 22:01

    Kibarca söylemiş, tarzancada yine bir çaba var. Elimizde olanı bırakıp yabancı bir dile heves yersiz.Sizin ıvır zıvır dediklerinizi biliyorum ben, tamamen doğal malzeme ve yöntemle doğaçlama yapılanlar ayrı bir keyif veriyor. Evladiyelik eşya gibi köşelerini buluyorlar.

  • Cevapla Senden Benden Bizden

    26 Eylül 2016, 15:37

    Çok güzel bir yazı kaleme almışsınız. Gülümseyerek okudum zaman zaman 🙂 Hobilerimiz hobi olmakla kalmayıp yaşam tarzımız haline gelse keşke eskisi gibi. Genç yaşında geçmişe hasret duyanlardanım 🙂 Maalesef öyle bir hayata mecbur bırakılıyoruz ki bize iyi gelecek bu faaliyetlere zaman ayırmakta zorlanıyoruz. Mesela keman çalmakla ilgileniyorum fakat kendimi bir türlü geliştiremiyorum. Bunun benim bahanem olmasını çok isterdim ama maalesef değil.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    26 Eylül 2016, 15:47

    Bekleyen ya da ağır ilerleyen hobilerde ufak değişimler yapmak çözüm olabilir mi diye düşünüyorum. Belki aradığım benzeri ama bu değilmiş gibi bir durum çıkabilir. Bahanelerle savaşmanın da arayışı belki. Beğendiğinize sevindim, selamlar..

  • Cevapla ezgi

    11 Haziran 2017, 13:32

    Yazınızı bugün referans vermişsiniz öyle okuma fırsatı yakaladım.. Nasıl güzel bir şey insanın aktif olması, üretken olması. Bence bize iyi gelen bu.. Şunu da hissediyorum; eğer ki bir şeyin çırağı oluyorsam, gerçek şim daha da kolaylaşıyor.. Galiba en önemli şey, hep öğrenen durumda kalabilmek, bunu da bana hobilerim sağlıyor.. Umarım herkes yapar da şu hayatta boş konuşmalar biter.
    Sevgiler

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    11 Haziran 2017, 13:55

    Galiba anahtar kelime bir işin çırağı olabilmek kısmını yaşamak, boşluk yaradılışa aykırı o yüzden insan gibi mükemmel bir sistem boş kalınca arızalanıyor. Üretmek hele bunu faydaya dönüştürmek insanın dünyaya bakışını değiştiriyor. Dıy dıy yapmaktansa boş durmasak aslında, eskiden büyükler dermiş ya boş konuşanlara ağzın değil elin işlesin, işte tam o durum.
    Sevgiler…

Write a comment