GÖZYAŞLARI RUHUMUZUN YAĞMURU…

Bazen ne büyük ihtiyaçtır ağlamak… Bahar temizliği gibi pencereleri açıp evi havalandırmak gibi. Biz eviz aslında, ruhumuzun geçici oturduğu doğum, yaşam, düğün dernek ve nihayet ölümü yaşayıp terkettiği yuvası şu bedenimiz…

Bazen şöyle bir güzel ağlayabilsem deriz… Hıçkıra hıçkıra, durup yeniden ağlasam ve sonunda dinlenmiş ve rahatlamış olarak uykuya dalsam sevdiğimin dizi dibinde. Ağlamak iyidir de, yalnız ağlamalarda ne kadar rahatlasan da bir omuz bir diz olacak yanında. Bu baş değecek oraya ama sevdiğin ama çocuğun katıksız bir sevgi olacak ki yanında ruh yağmurları ile temizlenmiş, dinlenmiş bedenin sakinliğin tadını çıkarsın. 

En güzel ağlamalar Allah sevgisi ile bu alemden koptuğumuz anlarda olanlar. Ama secdede ama bir ayetin içimizde bir noktayı dürttüğü zaman ya da sebebsiz… Ben neden ağladım şimdi deyip nerelere savruluyorum, boş boş nereye kadar sorusuyla ruhumuzla oturup karşılıklı bakıştığımız, onun sustuğu bizim konuştuğumuz zamanlar, Ona en yakın zamanlar…

Gözyaşı yağmur gibi, serinleten ve toprağı beslediği gibi ruhumuzu besleyen, onaran… Tuzlu bir sudan daha fazlası, içindekilerle gerginliğimizi alan, üzüntümüzü hafifleten, yenilenmiş gibi hissettiren, ağrılarımızı azaltan. Gözyaşları ruhumuza ilaç gibi akan şifalı sular.

Kadınlar duygusal tabi hissetmesi, hislerini söylemesi ve ağlaması da daha kolay erkeklere göre. Bütün bunları kadınların yaşaması, erkeklere haksızlık mı? Yok değil, tesadüf yok. Sadece duygusal gözyaşında prolaktin hormonu var ve kadınlarda erkeklerden %60 daha fazla. Kadınların daha çok ve rahat ağlaması da bundan.

Öyle etkili ki gözyaşları, onlarla bazen inanmak ve inandırmak mümkün oluyor. Ama öyle etkili ki sahtesi hiç bir zaman mutluluk getirmiyor. Timsah gözyaşları dökmek denir ya, timsahın da hiç bir şeyden haberi ve ağladığı yok. Timsahlar yemek yerken çenelerini açtığında gözyaşı bezlerine baskı oluyor ve çiğnerken fazla salgı taşıyor ve ağlarmış gibi görünüyorlar. Yalandan ağlamak timsahların bile yapmadığı bir şey, ya insan?

Çekiniyorsan, kimse görmesin istiyorsan sessizce, karanlıkta ağla. Ağladıkça dilinin bağı da çözülür, içinden ne gelirse söyle kendine. Öyle iyileştiricidir ki o sözler, bak nasıl rahatlarsın. Endişelere, vesvese ve zanlara sebeb olup ruhunu yoran ne varsa hıçkırıklarla birlikte aksın gitsin. Gözyaşı kıymetlidir, özelindir olur olmaz yerde bırakılmaz göz pınarlarından ama set yapıp tutarsan da gün gelir kurur işte o zaman sen de bitersin. Hiç ağlamayan taşlaşır, istese de gözyaşlarını bırakamayan yalnızlaşır.

Ne dertler var ne kayıplar gözyaşının yetmediği, durmadığı, yürekleri kandırmadığı… Yeter ki öyle zamanlar olmasın. Gözyaşı ruhun yağmuru, bırak yağsın… Ağlamak güzeldir, süzülürken yaşlar gözünden sakın utanma…


 

25 yorum
  • Cevapla Hikaye Kalpli Kadın

    21 Kasım 2016, 07:42

    Kesinlikle aynı fikirdeyim. Aslında ağlamak, bedenimizin tarif edemediği acıların dışa vurumu olarak bilinir. Ama nedense çokta rahatlatır. Şu an neredeyse sulu gözlü olduğum için şanslı hissedeceğim kendimi :))

    Kaleminize sağlık. Zevkle okudum 👏

  • Cevapla defnenin masali

    21 Kasım 2016, 07:42

    ne güzel bir anlatim nekadar yerli yerinde.. aglamak sagliktir cidden hem ruha hem fizyolojiye iyi geliyor bence de..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Kasım 2016, 07:55

    Bana gerçek bir yağmur etkisi yapar, dolu dolu ağlayabilirsem ya da sadece ağlayabilirsem. Çok kolay ağlayabilen biri değilim belki o yüzden zincirler boşaldı mı çok iyi gelir. Suya karışıp giden tortular gibi bir hafiflik… sevgiler..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Kasım 2016, 08:00

    Bu vücudumuza akıl sır ermez, hep bizi desteklemek üzerine kurulmuş muhteşem bir sistem. Her şeyin hem maddi hem de manevi faydaları var. Biraz içime doğru kafamı uzattığımda hep dışarıda ne işin var, gel diyen bir dünya. Gözyaşı, ağlamak, kendi derdini kendin sarmak içeride neler oluyor neler..

  • Cevapla müfred

    21 Kasım 2016, 12:51

    Görünüşte kayda değer bir şey olmasa da, bir şeyleri bahane edip ağlamaya çalışıyoruz. Bu bizim ihtiyacımız.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Kasım 2016, 12:54

    Öylesi de var, ömrünce sayılı ağlayan da. Sonuçta değerli ve özel anlar yerinde harcanması gereken çok işe yarayan bazen tek başına terapi yapan şifa suyu gibi..

  • Cevapla hastalik takip

    21 Kasım 2016, 19:11

    Güzel ve Akıcı yazınız için teşekkür ederim, blogumu izlemeye alırsanız sevinirim… http://hastaliktakip.blogspot.com.tr/

  • Cevapla ACEMIDEMIRCI

    21 Kasım 2016, 21:41

    Başlık, başlı başına bir yazı olmuş zaten. Ne güzel özetlemiş.

  • Cevapla Elif İpek Durmaz

    21 Kasım 2016, 21:41

    Ahh bende o kadar sulugözüm ki, bazen yeğenime bakarken, bazen çizgi film izlerken bile tutamıyorum kendimi. Kimi zaman güzellikten, kimi zaman hüzünden ağlıyo rum. Allah çaresiz dert vermesin de, tüm ağlamalarımız bundan olsun gerçi.
    Keyifle okudum yazınızı. Sevgiler:)

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Kasım 2016, 22:08

    Beğendiğinize memnun oldum, blogunuz ilginç, sağlıkla yazılarınızı okumak dileğiyle..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Kasım 2016, 22:10

    Bir de içe akıtılan gözyaşları var, hiç ağlayamamaktan farklı işte onlar hasta da ediyor insanı divane de. Sevinç gözyaşları olsun hep gözümüzde..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Kasım 2016, 22:13

    Sevinç ve duygusallık kaynaklı gözyaşları tam ysğmur gibi.. Duanıza katılıyorum, çaresizlikten, yitirmekten gelen gözyaşlarımız olmasın inşaallah. Sevgiler..

  • Cevapla Gezgin Kova

    22 Kasım 2016, 08:48

    Çok sulu gözlü bir insanım bazen kendime çok kızarım gereksiz oldu bu ağlamak diye ama insanın elinde değil içten gelen birşey.
    Yazınız çok iyi geldi bana çooook güzel anlatmışsınız teşekkür ederim bu güzel paylaşım için.
    Sevgiler.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    22 Kasım 2016, 08:51

    Hiç ağlayamamaktan iyidir sulu göz olmak, duygularını iyi ifade edebilenler kolayca ağlayabilir bu da çok iyi hem insanın kendine hem çevresine. Ama mutluluk gözyaşı olsun çokça, öylesi bütün ağırlıklarını attırıyor insana. Sevgilerimle..

  • Cevapla Çay Molası

    22 Kasım 2016, 22:04

    Efendimiz sav ağlamayan gözden Allaha sığınmış. İnanmanın gereği sanırım imtihanlar ve gözyaşları. Rabbim güzelliklere kavuştursun

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    22 Kasım 2016, 22:11

    Ağlamayan göz sızlamayan kalp mümkün değil. Öyle ise şayet zaten fıtrat bozulmuş demektir, kulun esas imtihanı o.. Amin, güzel görüp güzel düşünenlerden olmak duası ile..

  • Cevapla Daha Mutlu Yaşam

    23 Kasım 2016, 17:13

    Ağlamaktan hiç çekinmem ve kasmam kendimi 🙂 İçine atmak iyi değil bence :)Ağlayın boşaltın gitsin 🙂

  • Cevapla Yazdan Kalan

    23 Kasım 2016, 17:14

    Ağlayınca içimde bir şeyler kırılıyor. Sanırım direnç güdüsü. Duyguları her haliyle dışa vurmak çok önemli.

  • Cevapla ben bugünlerde

    23 Kasım 2016, 17:14

    Satirlariniz su gibi akiyor resmen.. kaleminize saglik..
    Kucuk bir hatirlatmada bulunmak istiyorum blogumun alan adini degistirdigim icin okuma listenizde gorunmuyorum.. takibi birakip yeniden takip ederseniz eski haline donecektir:) yeni alan adim benbugunlerde.blogspot.com.tr

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    23 Kasım 2016, 17:18

    Merhaba, yorumunuzu geç gördüm kusura bakmayın aslında blogger sayfa değişikliklerinin azizliğine uğradım. Şartlanmış algım sayfa düzeni değişince biraz önce e peki yorumlar nerede duruyor noktasına geldi. Kafamı çok dolu hissediyorum bazen gereksizler gereklileri etkiliyor fena bozuluyorum ama hepimize oluyor değil mi? Ağlamak güzel de istesen de yapamıyorsun bazen o kötü, onun da altında neler var kim bilir? Sevinç gözyaşlarımız olsun..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    23 Kasım 2016, 17:24

    Kalp kalbe karşı durumu oldu, Ankara yazılarınızı bugün Ata'nın boy atmış halini gördüm, hep okudum bazen içimden konuşuyorum bazen yazıyorum. Ağlamak hem kırılma noktası hem de bir şeylerin kırılması. Dirençle başım dertte sulu göz olamam herhalde mücadele hem yapımda hem de yazımda var ama duyguları da dışa vurmaktan hiç gocunmam. Bence en değerli insani vasıf her halini samimiyetle paylaşmak..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    23 Kasım 2016, 17:26

    Teşekkür ederim.. Hatırlattığınız iyi oldu ama yeni blog mu açmış oldunuz bu durumda. Hayırlı olsun, görüşmek üzere..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    23 Kasım 2016, 17:30

    Şimdi tekrar baktım ben takip ediyorum sizi yani değişiklikle beraber okuyucular yeni alan adına transfer edilmiş görünüyor..

  • Cevapla Derya

    28 Kasım 2016, 22:44

    Ben hemen duygulanir aglarim 😊

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    29 Kasım 2016, 01:20

    Yufka yürekli olmak bence çok güzel bir özellik, merhamet ve duygusal hassasiyet arıyoruz karşımızdakilerde. Sevinç gözyaşları olsun hep…

Write a comment