BİRAZ NEFES ALALIM…

Nefes almaya ihtiyacımız var ama doğru nefes almaya da ihtiyacımız var. İkisi ayrı mı? Evet ayrı, biri hayat kaynağı diğeri de sağlık kaynağı. Doğru nefesle hem vücudu hem ruhu diri tutmak mümkün. İnsanların çoğunun nefes alırken ciğerlerinin 4/1 hatta 5/1’ini ancak kullandığını biliyor musunuz? Ben de yeni öğrendim ve şaşırdım. Biz neden böyleyiz, beynimizi az kullanırız akciğerlerimizi az kullanırız. Bazılarını da çok kullanıp yolda kalıyoruz. Yanlış nefes alırsak organlarımıza yeterli oksijen gitmiyor, beslenemiyorlar. Sonra gelsin hastalıklar gelsin gergin haller. “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi…” Kanuni Sultan Süleyman’ın sağlığın önemini anlattığı sözünün sonunda çekirdek bir mesaj daha var, bir nefes sıhhat…

Doğru nefes tekniklerinin hiç ummadığınız yararları var. Transformal nefes teknikleri, holoterapi popüler olan nefes terapi yöntemlerinden bazıları. Bir yetişkinin günde 23 bin civarında nefes alıp verdiğini düşünürsek işin önemini daha iyi anlarız. 23 binde ne kadar doğru yaparsak o kadar çok yanlışı götürürüz. Doğru nefes alıp vermek için terapi merkezlerine gideceğiz diye bir kural yok, başlangıç için bebek nefesi uygulaması ile bebekler gibi karından nefes alıp, beklemeden verme egzersizleri yapabiliriz. Doğru nefes nedir? Havayı ciğerlere tam doldurmak ve akciğerin hemen altındaki diyafram kasını kullanmak. Diyafram kası karnımızdaki tüm organlara bir tür masaj yapıyor ve böylece nefesin tüm vücuda yayılmasını sağlıyor. Diyafram nefesi ile alınan oksijen miktarı ve tabi kanın kalitesi artıyor. Biyolojik ritmimize de sinir sistemimize de bir doğru nefes yeter.

Canımız sıkıldı mı, çıkıp bir hava almak isteriz. Çoğu zaman derin nefes alarak yürürüz genelde iyi gelir, sakinleşiriz. Öfke anında sabret, nefes al 10’a kadar say deriz, işte bunun da bilimsel açıklaması doğru nefes. Burundan alınıp ağızdan verilen ve derinlere inerek diyaframa dokunan nefes ile kolay ve doğal bir metodla beden ve zihnimizi rahatlatıyoruz, stresi savıyoruz, varsa sancımız ağrımız azalıyor. Hamilelik egzersizlerinde ve özellikle doğuma yaklaşıldığında telaşla nefes alıp veren anneleri gözünüzün önüne getirin. Bir de kilo kontrolü faydası var doğru nefes almanın. Düzenli ve yeterli oksijen alımı metabolizmayı hızlandırıyor, yağ yakımını arttırıyor. Kanda, dolayısıyla dokularda oksijen arttığı zaman cilt de gençleşiyor, bir güzellik geliyor. Bedava olan tek şey hava, onu doğru kullanarak bu saydıklarımızı yaşamak lazım. Hergün sabah, öğle, akşam ekmek su gibi doğru nefes alalım.

En doğal ve acil ihtiyacımız nefesin spiritüel, metafizik konularda da önemi var. Manevi ve maddi hayatın geçiş yolu gibidir nefes. Sufizm de Hayy-Hu nefesi denilen teknik vücudu yenilendirir, yapılandırır adeta. Hayy diyerek aldığımız, Hu diyerek verdiğimiz nefes açılmadık çakra bırakmaz evvelallah. Allah’ın isimlerinin bu nefes tekniği ile zikir edilmesi maddi alemden manevi aleme geçiş için bedeni de ruhu da hazırlar.

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi. Biraz nefes alalım zira güçlü olmaya, maddi yanımız kadar manevi yanımızın da her şeye hazır olmasına ihtiyacımız var.

16 yorum
Write a comment