HAYALLERİMİZE GÖLGE DÜŞÜRENİN!…

Hayallerimize gölge düşürenin aklını alırız, halüsinasyonları kalır sadece. İnsanın deli damarının kabarması böyle bir şey, gözünün hiç bir şeyi görmemesi böyle bir şey. Hayal deyip geçmemek gerek, hiç küçümsenmemeli. Beyin hayal kurarken aynını yaşıyor gibi hormon salgılıyor ve bunu adeta yaşatıyor. Hayal kurmak o yüzden bu kadar zevkli ve iyi geliyor insana. Hayalleriyle yaşıyor denir, doğrudur. Abartmadığı sürece bir insan hiç sahip olamadığını bile hayal ederek mutlu olur, sebepler bir araya geldiğinde de hayali niye gerçek olmasın?
Hayaller gerçeklerin provası, karalama defteri, hiç olmayan bir şeyi kurgulayıp merak ve coşku ile hız aldığımız alanlar. Öyle değil midir?

Seversin, hayal edersin… Gönülden dilersin, yollarını ararsın, kafanda tüm bunları yaşarken de mutlu olursun. Bir bakarsın hayalin gerçek olmuş.

İstersin, hayal edersin… Azimle, istekle çalışırsın bazen hayaline varmadan tatmin olursun, öyle tatlı gelir bu yolda çabaların.

Savaşırsın, hayal edersin… Hep deriz ya hayat bir mücadele, çocukluktan başlar mücadele ve savaşlar. Başlangıçta küçük küçüktür, arkadaşının elinden oyuncağını çekersin, okul sıraları başka hayaller vardır. Kırmızı kurdele takmak hayali pek kalmadı ama çocukların kendi ile ve diğer çocuklarla hayalleri uğruna girdiği sınav savaşları var. Sonra iş, kariyer yine küçük savaşlar. Bazen bedeli yorucu ve değer mi dedirten ama hep devam eden hayaller ve savaşlar. Aşkınız, işiniz, hayatınız aslında hep hayal edersiniz ve savaşırsınız. Doğaldır bu insanı diri tutar, kuralına göre savaşırsan adı mücadele olur ve hep ilerilere götürür.

Akıl ve hayal yol arkadaşı, ikisi iyi bir ekip. Akıl hayallerin sınırını belirler, yapma gücü verir, gerçeklik çizgisinde tutar. Einstein, “Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür, hayalgücü ise her yere…” diyor. Hiçbir şey tesadüf olmadığı gibi beynin içine aklı çalıştıran, ufkunu genişleten hayal gücünün konulması da ne kadar hikmetli…

Hayalleri elinden alınan insanların hali ne olacak? Küçük hayal kırıklıklarında bile bazen ne kadar üzülüyoruz, en temel yaşam değerlerinin bile hayalinden mahrum bırakılan insanların, çocukların hali ne olacak? Kimi kalbimizi kimi maddi dünyamızı dolduran hayallerimiz var kimisi sadece sevdiklerimizin hayali ama bizi de çok mutlu ediyor. Hayatları, yaşamları, hayalleri elinden alınmış milyonlarca insan etrafımızda can çekişirken biz de hayal etmekten utanır, çekinir olduk. 

Bir çocuğun geleceğe dair hiç hayali kalmasa nasıl büyüyecek? Hatta hayal etmeyi bile öğrenemeden ruhu çıplak kalırcasına örselenirse hayatta bile kalsa nasıl yaşayacak? Bir kadının hayalleri, bir erkeğin hayalleri, toplumların hayalleri… Her şeylerini al, geride kalanları da hayal bile edemez halde hadım edilmiş olarak bırak.

Bu ne büyük bir katliam! Biz hayallerimize gölge düşürenin aklını alırız, kabusu oluruz diyoruz. Onlar ne yapsın? Bunun cevabı dünyanın sonu mu acaba?

12 yorum
  • Cevapla müfred

    15 Aralık 2016, 16:12

    Hayaller biraz plan kıvamında olursa daha iyi olur düşüncesindeyim. Yani şunu şu şekilde yapmalıyım gibi. Hatta müslümanlar için inşaallah'ı da ihmal etmeden. Yoksa olmayacak duaya amin demek şeklinde olursa insanın hüsrana uğraması içten bile değil.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    15 Aralık 2016, 16:17

    Hayallerimiz, zulüm gören savaşla un ufak edilen insanların hayalleri. İnsan olmaktan din kardeşi olmaktan dolayı borcumuz olanların hayalleri. Aklımdan ve gönlümden geçenlerin çıkış noktası bu. Kader esastır nasip diyerek ve dileyerek yolunda bulunmakta bize düşen. Olmayacak hayallerin peşinden koşmak değil de kafamızın içine konan bu güçleri -akıl ve hayal- ne kadar hikmetli ve insan için ne kadar değerli olduğuna dikkat çekmek istedim. Yoksun kaldıklarını enine boyuna önce kendim düşündüm, duamı da ettim bedduamı da.

  • Cevapla Derya

    15 Aralık 2016, 18:49

    Hayalleri elinden alinmis insan… geriye ne kalir bilmiyorum.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    15 Aralık 2016, 18:53

    Hayalleri ve gelecek umutları elinden alınmışların çocuklar olduğunu düşününce insan daha da köşeye sıkışmış hissediyor kendini. Geriye kalan izleri yıllarca çıkmayacak travma, mutsuz, çaresiz insanlar olacak. Kabullenmek çok zor..

  • Cevapla BirTatlıHuzur

    17 Aralık 2016, 14:21

    Hayallerini kaybetmiş olanlar… Düşünmek bile çok ürkütücü.Ya bunu yaşayanlar…

  • Cevapla Çay Molası

    17 Aralık 2016, 23:25

    Bir insanın malını alırsın özgürlüğünü alırsın. Canı karnında olduktan sonra hayallerini mücadelesini alamazsın. İsteyen istediğini yapsın isterse tutsak etsin. Ama ben daha çok hayal kuruyorum

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    17 Aralık 2016, 23:28

    Evet, ara sıra durup ya bunu yaşayanlar diye soruyor insan kendine. Böyle zulüm görenlere selamete, güzel günlere ulaşsınlar bizlere de hiç göstermesin Allah'ım böyle kötü günler.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    17 Aralık 2016, 23:30

    Hayallerin içinde canlı tutulan umutlar, hepsinin gerçek olması temennimiz.

  • Cevapla Saliha Nur Turhan

    19 Aralık 2016, 12:06

    O zaman hayallerimiz içinde şükretmeliyiz 😀 Hayal kuramayan ya da hayal kurdurulmayan çocuklar , bu bir çocuk için sanırım dipsiz bir kuyuda kalmak gibi 🙁

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    19 Aralık 2016, 12:08

    Hayal kurabildiğimize şükretmeliyiz doğru. Dipsiz kuyu bir çocuk için ne kadar korkutucu ve ölümcül bir yetişkine göre değil mi?

  • Cevapla Merube

    19 Ocak 2017, 00:24

    Hayal kurmak insanoğlunun en büyük nimeti.Sadece mutlu olmak için falan da değil ; kişisel gelişim kitaplarına baktığımızda da , düşünce gücü işleyişi bile ilk başta hayal etmekle başlıyor…Kimse ellemesin,bozmasın,baltalamasın hayallerimizi ( zaten bir o kaldı bize )

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    19 Ocak 2017, 00:38

    Hayal ve hafıza insana özel durumlar ve bize gerekli. Hayal etmek bir nimet doğru dediniz, insanın kurgulama birimi gibi bir şey. Hayal de hafıza da bie kalan ve saklı olan. Değerli ve dokunulmaz o yüzden hangi hayalimiz olursa olsun gölge düşmesin..

Write a comment