Kapıyı hızla çekti, çıktı. Dert babası mıyım ben diye homurdanmaya devam etti. Asansör kapısını açınca 3. kat komşusu Hilmi bey’le karşılaştı. Yine elinde fırından aldığı sıcak ekmekler vardı. Tüm apartman onun sıkı bir kılıbık olduğunu bilirdi. Emekli bir bürokrat olan Hilmi bey çocuklarını evlendirmiş, dede olmuş ama kılıbık yaftasından kurtulamamıştı. Eşi Melahat hanım tombul, beyaz tenli, yanaklarının alı her zaman yerinde, inci gibi dişleri ile boylu poslu güzel ve hükümet gibi bir kadındı. Komşular bazen hükümetin bürokratı diye aralarında takılırlardı Hilmi beye. Her gün alınan bu sıcak ekmekler de Melahat hanım’ın kahvaltı keyfi içindi. Artık aşk mı esaret mi bilinmez ama Hilmi bey her haliyle zaten biliyorsunuz, gelmeyin üstüme der gibiydi.

-Hilmi abi günaydın. Bir gün kahvaltıya sizdeyim haberin olsun.
-Gel beraber olsun Fatih, bekleriz. Sıcak ekmek bahane bizim ki maksat muhabbet olsun.
-Ekmekle kalsa iyi de bitmiyor ki istekleri. Tek kişi de değiller, evlilikte orantısız güç uygulaması bu.
-Kahvaltıyı yakında yapalım, kahve içerken konuşuruz. Sana 3S formülü nedir anlatırım.
-Hilmi abi en yakın zamanda.

Daha çok erkeklerin yaptığı omuza iki fiske dokunuşu ile selamlaşıp ayrıldılar.

Evlilik dediğin oyun çarkı gibi, çeviriyorsun bazen eşinde bazen annesinde bazen de görümce veya eltisinde duruyor. Ama illa ki bir yerde durup seni oyalıyor. Kazandıklarına bakacaksın, başka çare yok. Evlilik aşkı öldürüyor, mu acaba? Biz evliliği öldürüyoruz sonra da ölünün arkasından konuşuyoruz belki de.

Apartmandan çıkınca adetiydi, kafasını kaldırır salon penceresine bakar, aralanan perdenin arkasındaki eşine bir gülücük gönderirdi. Arabaya doğru yürürken ne bakacağım ya, ben de dert anası değilim diyor bana çıkarken sanki dert anası lafı var. Yükü erkekler çeker, dert babası olmuş adımız diye söylendi kendi kendine. Arabaya binip yola koyuldu, trafik ve sabah kalabalığı insanın keyfi de yoksa hiç çekilmiyordu. Ya bu kız nasıl değişti böyle? İlk evlendiğimizde yüzüne baktım mı kırmızı kalpler başının etrafında dönerdi benim için, şimdi patlamaya hazır bomba emojisi var karşımda.

Fatih ile Selin iki yıllık evliydiler. Her şey iyi gidiyordu ama annesi ve Selin arasındaki çekişme tatlarını kaçırıyordu ara sıra. Annem de az değil dedi içinden, bu kızı çok beğendim dedi, kraliyet düğününden hallice düğün yapacağım, bir de Trabzon takacağım diye ne yapacağını şaşırdı. Şimdi afra tafra yapıp soğutuyor kendinden. Senin arkadaş gününe gelmedi diye bir sürü laf sokmanın anlamı ne? Olan bana oluyor. Kayınvalide ile gelinin kaşığı kırılmış mış, o kaşığı kıranı bir bulsam soracağım derdi neymiş. Adam bekardı besbelli, rahatça konuşmuş. Arkadaş koskoca proje yöneticisiyim, iki kadını yönetemiyorum yuh bana!

Ofise girdiğinde kafası biraz dağılmıştı, yolda annesi aramış üstü kapalı sözü aynı konuya getirmeye çalışmıştı ama O kararlı bir sesle aranızda kalırsam beni üzersin, hani artık o da benim bir kızım demiştin anne deyip telefonu kapatmıştı. Günü güzel geçti, sunumunu umduğundan daha iyi yaptı. Selin’den iki defa mesaj geldi, “sevgi emektir, haklıydın.” ve “Geç de olsa bir uğrarım, annenin gönlü olur.” yazmış. Yap boza dönmesin, hemen yelkenleri suya indirmeyeyim bari kadın kısmı sağı solu belli olmaz diye düşünerek cevap yazmakta acele etmedi.

Akşam iş çıkışı otoparkta iş yerinden yakın arkadaşı Metin ile karşılaştılar.
-Bugün yemekte göremedim seni, ne haber?
-Haberler iyi değil Fatih, biz boşanıyoruz.
-Haydaa ne bu çocuk oyuncağı mı, ne oldu yine?
-Şiddetli geçimsizlik bizimkisi, hiç anlaşamıyoruz. Zararın neresinden dönsek kar. Sabrım kalmadı, dırdırdan bıktım.
-Acele karar verilecek bir konu değil bu, sabah evden çıkarken ben de sıkıntılı çıktım. Evlilik maraton, biz kısa mesafe kupaları almak istiyoruz. Seviyor musun sen onu söyle bana. Seviyorsan gerisi yalan oğlum. 

Telefonu çaldı, Selin arıyordu. Erkeklere özgü omuza iki fiske dokunuşu kondurup, yarın görüşürüz diyerek ayrıldılar. Bugün sabah ve akşam ayak üstü iki farklı tiple evlilikle ilgili benzer muhabbetler yaptım diye düşündü. Biri sabırlı, saygılı ve yıllardır mutlu. Diğeri sabırsız ve daha yolun başında mutsuz. Sevgi, saygı, sabır. 3S formülü bu işte, Hilmi abi gibi kılıbık olmadan çözdüm işi, aferin bana. Yoldan iki çiçek aldı, biri annesine biri de karısına…


***Son 10 yılda 6 milyon çift evlendi, 1 milyon çift boşandı. Boşanma nedenlerinde ilk sırada “geçimsizlik” var.





22 yorum
  • Cevapla anne güncesi

    7 Ocak 2017, 17:25

    3 farklı çift. En iyisi bizim esas oğlan orta yolu bulmuş. Çok tatlı bir hikaye olmuş. Hem bürokrat hilmi hem proje uzmanı fatih hem de arkadaşı. Hilmi de iyi yolda bence;) severim kılıbıkları dermişim;)
    3s sevgi, saygı, sabır. Sabır çok önemli, hemen karar vermemek, esip gürlememek. Sabretmeli öğreniyor zamanla insan. Sevgi olmasa niçin sabredeceksin. Sabrederken de saygıyı bırakmayacaksın.
    Kalemine sağlık…

  • Cevapla ACEMIDEMIRCI

    7 Ocak 2017, 17:25

    Duyduğum en anlamlı kısaltma 3S. Teşekkürler 🙂

  • Cevapla müfred

    7 Ocak 2017, 17:25

    Gençler yaşlılardan olgunluk bekliyorlar ama hayat herzaman öyle olmuyor. Kayınvalide olan kişi sanki bir anne gibi davranmıyor da kuma gibi davranıyor sanki. Bu da pek çok soruna yol açıyor.

    Kişi etrafında kılıbık gibi görünebilir. Fakat çekirdek ailesinde mutluysa bence sorun değil. Dışarıdan her şey söylenir zaten. Bunlara kulak astıkça mutsuzluklar başgösteriyor zaten.

  • Cevapla Daha Mutlu Yaşam

    7 Ocak 2017, 17:25

    Şiddetli geçimsizliğin altında acaba fazla bireyci olmak mı yatıyor diye düşünüyorum :(Birlikte yaşamaya uyumlanamıyoruz galiba 🙁

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    7 Ocak 2017, 17:29

    Anne Güncesi hoş geldiniz. Sanmayın gözden ırak olan gönülden de ırak oluyor ama herkesin hayat akışı, yoğunluğu farklı tabi. Daha sık görebilmek dileği ile.. Sevgi başta sevmeden zor biraz, saygısız da sevginin anlamı yok hepsi varsa sabırlık zamanlar da göğüslenmeli.. Sevgiler..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    7 Ocak 2017, 17:29

    Bunlar hayatımızın anlamı. İster manevi ister maddi hayatımız bunlarsız olmuyor. Sevgiler..

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    7 Ocak 2017, 17:32

    Kapınızı kapattığınızda yuvanızda huzurluysanız sizden mutlusu yok. Dışarıda kalanların sözlerine fazla kulak asmasak iyi olacak ama beceremiyoruz. Gelin kayınvalide durumları kitaplık konular fazla girmeyim ama tek taraflı değil o da bir gerçek.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    7 Ocak 2017, 17:39

    Bireycilik yanlışımız belki pek çok çatışmanın da sebebi aslında. Paylaşımcı ve egoyu geri plana atan bir yaklaşımı büyütmek gerek. Başarılar hepimize, hayatın akışı ucundan kıyısından bu yanlışa sokuyor insanı.

  • Cevapla Elif İpek Durmaz

    7 Ocak 2017, 20:14

    Okuduğum en güzel hikayelerden biriydi bu ve oldukça da anlamlıydı. Paylaştığınız için teşekkürler.
    Henüz 2 yıllık evliyim. Evlilik çok güzel ve keyifli ama bir o kadar da zor. Gerçektende sevgi, özellikle saygı ve sabır olmadığında yolları ayırmak kaçınılmaz gibi görünüyor. Yolları ayırmak kolay, zor olanı kalıp birlikte zorlukların üzerinden atlayarak devam edebilmek sanırım.
    Sevgiler 🙂

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    7 Ocak 2017, 20:17

    Teşekkür ederim. Size de yuvanızda daim mutluluklar dilerim. Doğru insan kavramı çok geniş bir tanım, sevgi de emeksiz ve saygı göstermeden olmuyor, sabır deseniz her zaman lazım. Ama evlilik başka aşk başka düşüncesine inanmıyorum. Zaten sağlam dostluğa dönüşen sevgi her zaman taze kalır. Sevgilerimle..

  • Cevapla BirTatlıHuzur

    8 Ocak 2017, 12:24

    Ne güzel hikaye. Önemli olan sevgi ,saygı,hoşgörü. hepimiz bu hasletleri taşısak yuvalar da bozulmaz. Sabır da çok önemli.Gençler çok daha tahammülsüz artık. Allah gönül okşayan,sabırlı,ahlaklı eşler olmayı nasip etsin birbirimize.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    8 Ocak 2017, 13:35

    Her an hepimiz benzer durumları yaşıyoruz hem de hayatın her anında belki o yüzden farklı yorum ve bakışlarla aynı konuların tekrarı sıkmıyor. Hepsine kıssa hisse gibi bakıyoruz. Dilekleriniz ne güzel, hepimize olsun..

  • Cevapla Büşra Gürbüz

    9 Ocak 2017, 13:12

    Yaa çok güzeldi. Sonunda insanın içini sıcacık oldu. İnsanlar ne olur biraz empati kurabilse. Karşı tarafa da anlayış gösterse bir nebze. Teşekkürler çok güzeldi, tabi boşanmalar çok üzücü. İnsanlar birbirlerine karşı ne kadar tahammülsüz artık.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    9 Ocak 2017, 13:15

    Sevgi kadar güzel ne var? Sevdin mi insan dünyaları taşır gibi güçlü hisseder kendini. Aynı hisler toplumsal anlamda da geçerli. Boşanma konusu ise çok boyutlu büyükler başının çaresine bakıyor da çocuk varsa onlar için kötü..

  • Cevapla Gazeteci N.G.

    9 Ocak 2017, 14:31

    Parça parça, en önemli konulara değinmişsiniz, efendim. Kaleminize sağlık 🙂 Formülünüz dikkate alınması gereken bir formül, özellikle günümüzde… Ve sondaki sayı çok yüksek, üzücü…

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    9 Ocak 2017, 14:34

    Teşekkür ederim. Formül bilinenler ama fizikde hatırlıyorum formülü bilsem de bir çok soruyu çözemezdim. Yani formül bilmekle iş bitmiyor gidiş yolu uygulama daha önemli. Hayatta da kimse kanaat notu vermeye meyilli değil. Dersi iyi çalışmak kalıyor bize, el mecbur..Selamlar..

  • Cevapla Çay Molası

    9 Ocak 2017, 20:03

    Valla arada kalan erkekler oluyor. Evin erkeği dengeyi tutabilirse daha güzel bir birliktelik oluyor. Tutamazsa kadınlar ve hırslarına meydan kalabiliyor. O zaman hayat çekilmez oluyor. İnsan dengeyi oturtana evliliğin ilmini alana kadar çok şey öğreniyor çok da yıpranıyor. Evlilik tecrübe ile sağlamlaşıyor. Hikaye güzel ama ben bazı yönlerini eksik buldum. Bürokrat olan eşi kahvaltıyı seviyor ve ekmek alıyor diye mi kılıbık olmuş. Kılıbıklık nedir bu kişiden kişiye değişir tabi. Geçimsizlik en temel sorun çünkü iki insanın bilgi tecrübe ve görgüleri çatışıyor. Çok zor iki farklı dünyayı bir dünyaya çevirebilmek.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    9 Ocak 2017, 20:14

    Kılıbık Hilmi bey tabi ki sadece her sabah karısına sıcak ekmek aldığı için kılıbık değil, tam kılıbık ama ritüel haline gelmiş ve bıkmadan devam ettiği sembolik davranışlarından biri o. Detaylandırmıyorum ki okurken kimse sıkılmasın. Öte yandan evlilik zor iş, bir de bizim ülkemize özgü davranış modelleri var biraz da ataerkil yapımızdan kaynaklanıyor. Bu yapı kuşatıcıdır ama kadınlar bazen anaerkile çevirir ve işi bozar. Sevgi varsa her şey hal olur yoksa olmuyor işte..

  • Cevapla Derya

    15 Ocak 2017, 00:51

    Çok güzel yazmissiniz yine. Ask ölmez. Hersey gibi ona da ilgi ve özen gösterilirse ölmez. Bir saksi cicegi bile durdugu yerde bakimsiz ilgisiz yasayamaz.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    15 Ocak 2017, 00:54

    Ben de aşkın, sevgi ve dostluğa dönüşerek artarak devam edebileceğine inanıyorum. Emek vermek bazen sevdiğin için ödün vermek zor geldiği için bitti gitti diye işin kolayına kaçmak doğru değil. Kadınlar daha emekçi erkekler daha bir hazırcılar sanırım..

  • Cevapla Emine Bektaşi

    18 Ocak 2017, 20:55

    Bak yine söylüyorum keşke kitap çıkarsan, gazetede yazsan 🙂 ❤

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    18 Ocak 2017, 21:17

    Seviyorum yazmayı, paylaşmayı. Hem öğreniyorum hem duygu alışverişi oluyor. Güzel düşüncelerin için Allah razı olsun. Sen de çok rahat Gülse Birsel tadında işler çıkartıyorsun. Sevgiler..

Write a comment