BİZ AMİP DEĞİLİZ!

Bölünmelerin bu kadar arttığı bir ortamda insan düşünüyor, biz amip değiliz, bölünerek çoğalmak  ilkel organizmaların işi… Bunu her bir hücremize tek tek anlatmak gerek, çok hücreli ve mükemmel yaratılmış gibi davranmıyoruz. Varlığımızı korumak gayreti ve ihtiyacında olduğumuz şu hassas günlerde bölünmelere, parçalanmalara yol açacak söylemlerden kaçınmalıyız, birlik ve beraberlik için samimi olmak gerekmez mi?

Hoşgörü, tahammül, empati

Hoşgörü, tahammül, empati bu kadar zor mu? Bölünmeler bizi ancak güçsüz düşürüp, azaltır ve birbirimize düşman eder. Düşmanların da asıl istediği bu, nifak tohumu dedikleri zehiri attılar mı, bir daha uğraşmalarına gerek kalmaz. Aklımız ve şuurumuz var, ruhumuz var. Bölünmenin önüne geçmezsek hareket etmeden duramayan, çarptığını yiyen, yiyemediği büyüklerin etrafında dolanan, bölünerek çoğalan ve insanlarda asalak yaşayan tek hücreli amipten farkımız kalmaz.

Biz bu değiliz. Ne inancımız ne özümüz ne de mayamız bu değil. Ötekileştirme ve bunu çemkirerek yapmak alışkanlığının mazisi çok yok. Umut ve dualarla girdiğimiz 2017 yılı yine bir terör saldırısı ile başladı. Bu defa mekan ve insan profili farklı. Sonuçta, gereksiz tartışmalarla bölünmüş olanlar istemeden de olsa töhmet altında kaldılar saldırı ardından yapılan yorumlarla. “Senin dinin sana benim dinim bana.”* ayeti ve Peygamber Efendimiz’in (sav) hal ve tavırları tebliğ görevini müslümanların nasıl yapması gerektiğini çok net ve açık bir şekilde gösteriyor. 

Ötekileştirme toplumsal dinamittir. Nokta.

Yeni yıl yaklaşır, yılbaşı kutlamaları tartışılır, Kurban bayramı gelir dinin emri üzerinden hayvan hakları kurcalanır. Üstelik birlik ve beraberlik dışında etkili bir silah olmayan  hassas günlerde. Evet christmas Hristiyanların kutsal bayramıdır. Onlara özgü bir sürü ritüel vardır. Onlar bizim hiç bir dini ve milli bayramımızı bilmez, kutlamaz. Hatta açıkça söylemeseler de İslam düşmanlığı vardır ve islamofobi mağduru çok insan var dünyada. Tüm bunlar bir tarafa, hristıyan adetlerini ya da tüm dünyanın uyguladığı ritüelleri özgür iradesi ile uygulamak isteyenlere karışma hakkı yok. Kurban bayramı dini bayaramımızdır, hikmeti faydası vardır, sosyal yönü vardır, dileyen kurbanını keser. Bizim ülkemizde dinimizin esasları önceliklidir ama uygulamak herkesin özgür iradesine kalmış. Sorgulama ve bunu ötekileştirme malzemesi yapma hangi düşüncede olursanız olun kimsenin hakkı değil.

O niye benim gibi değil?

Niye başını örtüyor?, bu sıcak ve zor günlerde oruç zor, çalışma saatlerinde namaz kılamazsın türünden yorumlar inanç özgürlüğünü engellemektan başka bir şey değil. Bu söylemleri ve daha fazlasını yaşadık. Hepsi bölme ve kutuplaştırma çabaları… “Hakkın hatırı alidir, hiç bir hatıra feda edilmez.”** Bu hakikatin alternatifi yok, herkes kendi istediği gibi yaşama hakkına sahip. Günah da sevap da Allah’ın bileceği bir değerlendirme. Nasıl yaşarsak yaşayalım, arkadaşız, dostuz, komşuyuz, akrabayız, aileyiz, milletiz. Her o niye benim/bizim gibi değil ayrışması bizi bölüyor, güçsüz bırakıyor. Halbuki biz amip değiliz, koca bir yüreğiz beraberce.  

Bu yazıda inancımız ya da ideolojik tercihlerimiz değil anlatmak istediğim konu. Zor zamanlardayız… Her attığımız adım her söylediğimiz pusuda bekleyenler tarafından yeni kurgu malzemesi yapılıyor. Bölelim, kolayca bitirelim işi derdindeler. Bu nasıl sevgidir, vatan, millet candan önce nasıl gelir bilemeyecek kadar zayıflar. Birbirimizle kavga edersek onlarla nasıl savaşacağız? Amip değiliz bölünerek çoğalalım, hepimiz aynı ağacın meyvesi farklı renkleriz ve birlikte güçlüyüz…


*30.cuz Kafirun suresi 6.ayet
**Münazarat s.49

26 yorum
  • Cevapla ACEMIDEMIRCI

    1 Ocak 2017, 19:29

    Akıl alacak gibi değil…

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    1 Ocak 2017, 19:36

    Akıl, şuur, vicdan insani özellikler. Terör ise şeytan kuklası zihinlerin işi. Sadece biz değil tüm dünya bunlarla uğraşıyor ama kabul edelim bizim düşmanımız daha fazla. Sadece Allah'a teslim olmuşuz…

  • Cevapla Daha Mutlu Yaşam

    1 Ocak 2017, 19:48

    Bölünmemizi sağlamak da bir strateji şekli 🙁 O yüzden birlik olmanın yollarını aramalıyız.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    1 Ocak 2017, 19:54

    Bir ve beraber yaşamak bizim mutluluk sebebimiz aslında. Kimyamız bozuldu ise el birliği ile tekrar normalimize dönmeliyiz. Ayrılık değil bizim çekirdeğimiz, bunu strateji kuranlar da çok iyi biliyor. Kendi oyunlarında yok olup gidecekler. Başka alternatif yok.

  • Cevapla Senden Benden Bizden

    1 Ocak 2017, 22:28

    Siz farkındasınız. Biz farkındayız. Farkında olmayanlar, birbirini yiyenler nerede? Onları da alsak buraya, dertlerini anlasak, gerçekleri anlatsak. Onlar da anlasa… Dilerim onlar da uğrar buralara… Biz böyle bir millet değildik. Koskoca imparatorlukta başka milletlerle barış içerisinde yaşadık. Şimdi alıp veremediğimiz ne? Özümüze dönelim artık. Bu oyunlara izin vermeyelim. Rabbim yardımcımız olsun. Beraber nice yıllara…

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    1 Ocak 2017, 22:33

    Yüzyıllardır süren bir çaba var ortada. Ne zaman ki inancı, değerleri uzaklaştırmakta başarılı oldular imparatorluk dağıldı ve mücadele dolu yıllar başladı. Hiç rahat nefes alınan zaman var mı? Ama özümüze dönmek, birlik içinde değerlerimize tutunmak bizi yine kurtaracak bu kaostan. Biiznillah.. Beraberce, sevgilerimle..

  • Cevapla cem kazan

    2 Ocak 2017, 12:46

    Yenikapı ruhu denen ruhda o birlikteliği yakalamistik gibi. Sonra yine bozuldu. Bizim milletin de özelliği. Normal zamanlarda birbirimizi yeriz. Ama zor zamanlarda bir ve beraber oluruz.

  • Cevapla BirTatlıHuzur

    2 Ocak 2017, 12:46

    "Dörtnala gelip Uzak Asya'dan
    Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan
    bu memleket, bizim.

    Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak
    ve ipek bir halıya benziyen toprak,
    bu cehennem, bu cennet bizim.

    Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın,
    yok edin insanın insana kulluğunu,
    bu dâvet bizim….

    Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
    ve bir orman gibi kardeşçesine,
    bu hasret bizim…" Nazım Hikmet'in mısraları dolanıp durur yüreğimde…Bir ve uyanık olmaktan başka çare yok.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    2 Ocak 2017, 12:51

    Tüylerim diken diken oldu, vatan için can feda. Hepimiz de aynı hislerdeyiz buna eminim. Çatlak ses denilenler de ya uydurmaca ya doldurmaca. Ama oyun içinde oyunlarla kutsal duygularını örseleyenlere biriken hınç bizi rahatsız ediyor. Bu doluluğu birbirimize yansıtmak gafletine düşmeyelim yeter.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    2 Ocak 2017, 12:54

    Çok doğru tesbit ama epeydir normal zamanımız yok, bu nedenle birlik bilincini hep canlı tutmak gerekiyor. Nasıl çocuk anne babaya benzer genetik bir gerçekliktir bu, işte bizim de damarlarımızdaki o kan var ya bizi eğdirmez boğdurmaz.

  • Cevapla Turgay Aksoy

    2 Ocak 2017, 14:23

    Çok güzel bir yazı olmuş. Birlik olmanın yolu farklı fikre sahip olanların bir adım atmasıdır. Herkes benim fikrime tamamen katıl dediği için olmuyor birlik maalesef. Onlar arkadaşımız, komşumuz, kardeşimiz.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    2 Ocak 2017, 14:26

    Bunu hemen anlasak çok iyi olacak çünkü üzerimizden yol haritası çizenler bunu çok iyi kullanıyor. Daha çok kayıp vermeden, zarar görmeden bu ruhu sahiplenmeyi diliyoruz.

  • Cevapla Derya

    2 Ocak 2017, 20:07

    Çok güzel anlatmissiniz. Hosgörü olmadan birlik olmaz. Sosyal medyada zorla bir seyi kabul ettirmeye calisanlar da hosgörüsüz davrananlar da bölüp provoke ediyor. Ne yazik ki kabul etmemiz gereken ülkemizde cahil olup kendi dinini bile anlayamayan ve provokasyona açik bir kesim var. Yollarda kagit dagitip pankartlar asip nefret ortami yaratanlari saskinlikla izliyorum. Zorla din ve yasam sekli kabul ettirmeye çalismak moda oldu. Çok üzgünüm bu yasananlar için.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    2 Ocak 2017, 20:28

    Üzüntüyle izliyorum ama bu hoşgörüsüzlük hali sanki bir davranış modeli haline geldi. İnanç değerleri, ahlaki normlar filan kimsenin umurunda değil gibi.Bunlar hepimizin sahip olduğu ve kimsenin tekelinde olmayan insani vasıflar.Oysa tüm bunlara ve beraberlik duygusuna en çok ihtiyacımız olduğu zamanlardayız. Sosyal medyanın şerrinin hayrını geçtiğini düşünüyorum çoğu zaman ama madem böyle bir iletişim kanalı içindeyiz artık sorumlu davranmak gerek mez mi? Bizim ulusumuz yüzyıllarca kendi dininden olmayanlarla kırmadan dökmeden yaşadı şimdi kendi içimizde ötekileşmek çok yanlış, hele ki bunu kullanan düşmanlarımız varken. Bölmek isteyenler hassas ve zayıf taraflarımızı iyice öğrenmiş, bu günleri hayırlısıyla atlatalım inşallah, beraberce..

  • Cevapla Büşra Gürbüz

    3 Ocak 2017, 13:19

    Ne güzel anlattınız olayı terör terördür nere de ve nasıl yapıldığının bir önemi yok. Kimse bunu hakketmez. Bir sürü can yandı, birlik olalım. Ötekileştirmeye gerek yok. Kalemize sağlık Sevgiler…

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    3 Ocak 2017, 13:29

    Ötekileştirme ve ayrımcılık doğal duygular değil, pompalanan ve kurgulanan algılar. Farkedip, birlik beraberlikle tolere edeceğiz. Hepimiz buna inanıyoruz, yapanlar sonlarını düşünsün. Sevgilerimle..

  • Cevapla müfred

    4 Ocak 2017, 19:45

    Çok müşkil bir mesele. Bu birlik ve beraberlik mümkün gibi görünmüyor. En doğrusunu Allah bilir de. İnsanları bir araya getiren madde değil mânâ. İnandığınız şeyler farklıysa; birleşip kuvvet olmak çok zor.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    4 Ocak 2017, 20:02

    Mananın içinde insanları birbirine tutturan etken değerlerden biri vatan sevgisi. Mümkün görünmüyor derseniz, gideceğim bu ülkeden diyenler gibi düşünmüş olursunuz. Kimse niye bir yere gitsin? Vatan toprağını kim bırakmak ister? -istisnalar olabilir- Herkesin çok dindar her dindarın da samimi olduğu bir dünyada imtihan sırrı zaten kalkar. Kaldı ki bu ötekileştirme mütedeyyin, muhafazakarla arasında yok mu? Dışlama eğiliminde ise niye dize kadar palto giyiyor diye de yapıyor. Doğru mu? Değil. Birisi der çarşaf mı kaldı, öteki der çarşaf giyiyor ama kaç yüzbinlik arabaya biniyor vs. Bu bakışdan arınmak lazım, setr etmeyi geniş ve öz manası ile algılamak lazım. Bir adım yaklaşmak için birkaç adımı öncelikli atmaktan çekinmemek gerekiyor. Fikir uyuşmazlığım olan çok yakınlarım var ama onlardan vazgeçmeye niyetim yok, küfrün içinde değiller inançları samimi. Bu değerli bir başlangıçtır. Yunus (as) kavminden hiç inanan çıkmadı diye terk i diyar etti ama sonunda anladı. Bize bir hisse var burada. İnandığımız şeyler farklı değil demek tam hakikati yansıtmıyor bence, kulluk anlayışı ve yolculuğunda aynı yerde olmamak diyelim. O kadar çok provokasyon var ki nefs yanında zahiri caydıranlar da var. Ben kendi adıma bırkamam da anlatmaktan vazgeçmem de. Rehberim Resulum dur. Allah azımızı çok eksiğimizi tamam etsin. Hem ahiretimiz hem dünyamız için birlik beraberlik. Herkes istediği, gücü yettiği düzeyde yaşar ama saygı duyacak, yol açacak. İnanç gerekleri ve değerler de çizgilerimiz..

  • Cevapla Kişisel Blog

    4 Ocak 2017, 23:01

    Merhaba Ben Onur,
    Sitenizle yeni tanıştım sade ve minimal tasarımına hayran kaldım. Yazdığınız özgün içeriklerde harika. Bu yazınız hakkında bir yorumda bulunmak istiyorum biz insanlar amip değiliz belki ama bu terör örgütlerinin tek hücreli olduklarına, bölünerek çoğaldıklarına inanmaya başladım. Bir örgün nereden besleniyor ki on senede bitmiyor ! Bunların bilmemiz ve tepki koymamız gerekiyor. Ortadoğu ne hale geliyor Güzel Türkiyem'in geleceği ne olacak ? hepsini kafama yastığa koyduğumda düşünmeye başlıyorum. Uyuyamıyorum, gözlerime uykular girmiyor şehit haberlerini aldıkça. Kendimi aciz hissediyorum, üzülüyorum. Ama böyle olmayacağım bu hainlerin istedikleride bu zaten. Türk halkını umutsuzluğa, mutsuzluğa gömmek. Sizde böyle olmayın içimiz buruk olsada bu hainlere inat yüzlerimiz gülsün. Eskisinden daha çok güçlenelim ve ayağa kalkalım.

    Saygılarımla
    ONUR ÇAKIR

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    4 Ocak 2017, 23:11

    Görüşlerinize çok teşekkür ederim. Ben de aynı sizin gibi kafamı yastığa koyup olan biteni düşündüğümde dedim ki biz amip değiliz, ortaokulda öğrendik tek hücrelileri onlar bölünerek çoğalır bizim bölünmekle varmak istediğimiz nedir? Kendimize gelmemiz gerek hem de acilen. İçim buruk tabi her Türk vatandaşı gibi ama kafam daha dik, etrafımdakileri dürtmek haydi biz bu değiliz namerdi memnun mu edeceğiz herkes birlik olsun, kavga zamanı değil demek istiyorum. Burası da bu sesleniş yerlerinden biri. Dua ve dileklerimiz ortak, zor günler ama daha yakınlaşarak çıkacağız bu günlerden inşaallah. Katkı veren yorumunuz için sağ olun. Selamlar…

  • Cevapla Çay Molası

    5 Ocak 2017, 00:01

    Amip mi? Güzel benzetme olmuş. Bölünmek parçalamak yıkmak kolay her zaman ama tersi yapmak hoşgörmek inşa etmek emek vermek zordur. Kolay olanı yapıyoruz hep birlikte. Bize nasıl denirse ona inanıyoruz. Şimdi gün birlik olma günü. Ertuğrul diyo ya dirilişte at izi it izine karıştı diye. Aynen gün o gün oldu. Sabırlı olup bölücü parçalayıcı ötekileyici hareket ve sözlerden uzak durmalıyız. Ne olursa olsun sükunetimizi korumalı yerimizde birliğimizi bozmadan durmalıyız.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    5 Ocak 2017, 00:06

    Sabırlı olmak zor geliyor, söyleyim kurtulayım ya da önce hele o bir haddini bilsin gibi yanlışlar.. Oysa bireysel ilişki gibi bakmak daha karmaşık hale getirir. Umarım geç olmadan anlarız. Aynı vatanda ayrışmak, apartman kapısından selam vermeden çıkan komşudan daha beter. Dileklerimizin gerçekleşmesi için hepimize ihtiyaç var..

  • Cevapla Zehra Ertuğru

    5 Ocak 2017, 10:34

    Siz herşeyi tüm açıklığıyla yazmışsınız zaten söyleyecek söz bulamıyorum :(. Biz ne ara bu kadar hoşgörüsüz bu kadar tahammülsüz olduk bir türlü aklım almıyor. Hiçbir şeye saygımız kalmadı. Millette alabildiğine bir cehalet, yönetenlerde ağız dolusu kin ve nefret söylemi. Klişe olacak belki ama hepimiz aynı aracın içindeyiz ve bir yere tosladığımızda hep beraber yok olacağız. Bizim başka vatanımız yok ve burası son durak gidilecek başka bir yerde yok. Bence herkes en tepedekinden en aşağıdakine kadar şapkasını çıkarıp önüne koymalı ve düşünmeli. Bunu en çok da vatandaştan daha çok söylemlerine dikkat etmesi gereken yöneticiler yapmalı diye düşünüyorum. Yüreğinize sağlık. Bazen gerçeklerle yüzleşmek silkelenmek gerekiyor bu tarz yazılarla daha da bir düşünmemiz gerekiyor. 2017 kötü bir olayla başladı ama dilerim böyle gitmez. 2017 yılında size ve ailenize huzur, mutluluk, sağlık diliyorum ülkem için de barış, hoşgörü, ve huzur diliyorum. Bütün hayallerinizin gerçekleştiği bir yıl geçirmeniz dileğimle sevgiyle kalın diyorum 🙂 ❤

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    5 Ocak 2017, 10:46

    Büyüklerimiz anlatırdı, Kurtuluş Savaşı'na katılmış büyüklerini ya da Çanakkale Zaferi ile ilgili kahramanlıkları biz de bir savaş atmosferi ve ortamındayız. Etrafımızda başlayan yangının bize sıçramaması mümkün değil di zaten. Hem kendini savunmak hem de sıcak savaşa sokmaktan daha beter kendi savaşımızı çıkarmamız için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Birleştirici söylemler ve hisler gerek bize, Biz burada, arkadaşla, komşu ile belki ideolojimiz hiç uymayan akraba ya da dostumuz ile. Üstelik inanarak ya ne yapıyoruz biz burada bizi bölmeye yok etmeye çalışıyorlar diyerek. Böyle bir birlik sinerjisi cok etkili ve değerli çünkü dünya bundan yoksun. Evet hepimizin durup bir düşünmesi gerekiyor… Ben de çok güzel bir yıl diliyorum Sevgili Zehra anne olarak eş olarak çocuk dost ve Kurabiyeci Miss olarak tüm dualarının ve dileklerinin gerçekleştiği bir yıl olsun. Hepimizin olsun. Sevgilerimle..

  • Cevapla Elif Şahin

    16 Ocak 2017, 12:37

    Olayın özü bu. Bir de arka planı var tabi; dış güçler, üst akıl vs diye tabir edilen sapıkların hassas yönlerimizi, cehaletimizi kullanarak bizi karşı karşıya getirme çabaları. Hoşgörü ve eğitim şart. sevgiler…

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    16 Ocak 2017, 12:45

    Olan biten tam sizin özetlediğiniz gibi.. Ve hoşgörü ile eğitim, donanımlı olmak bunu da birlik ve beraberlik için kullanmak. Güzel günlere inşaallah.. Sevgiler..

Write a comment