ÇOCUKLAR SIKILMASIN

Çocuklar yalnız kalmasın

Aman çocuklar sıkılmasın… İmkanlar arttıkça can sıkıntısı da artıyor, demek ki bu imkanlar öyle çok da işe yaramıyor. Başarı, azim, pozitif yaklaşım gibi özellikler imkansızlık hikayelerinde çokça geçtiğine göre bir yerde yanlış var ama nerede? Yok şimdi haksızlık etmeyeyim, ben evin altını üstüne getiren çocukları olan bir anne hiç olmadım. Şimdi zaten büyüdüler, evi değil ama aklımı bazen alt üst ettikleri doğru, canlarının sık sık sıkıldığı doğru. Zamanım çare aramakla geçiyor desem yeridir. Mesela “Ergen annelerinin güncesi” şu ergeni nasıl anlasam dediğim zamanlar yazdığım günlük notları. Şimdi de çocuklar sıkılmasın ama nasıl konulu bir tez hazırlıyorum. Yarıyıl ve yaz tatili geldiğinde saçları diken diken, gözleri çaresizlikle kocaman açılmış annelere sesleniyorum. Biz bunu başarırız, hadi beraber düşünelim, yeter ki çocuklar sıkılmasın:)

Tatil olunca anneleri (özellikle anneleri) ben bunları nasıl eğleyeceğim diye bir tasa aldığı bir gerçek. Panik yok hemen ilk tatil önerimi veriyorum, tbt yapın. Şöyle oluyor; telefon, bilgisayar, televizyonu kaldırın (evet çok zor) ya da iyice uzakta dursun, sınırlı olsun. Asıl tbt ise hani şu instagramda var ya geçmiş zaman olur ki fotoğrafları hah işte onun gibi kendi çocukluk anılarınızdan ortaya karışık bir tatil günlüğü yapın. Sıkılırlar mı? O zaman herkesin tbt si içinde bir terlik hikayesi vardır, onu deneyin. Sevgi dolu, eli terlikli anne modeli iyidir. Çocuklar sıkılmasın, ama nasıl? Bizimkilerin hakkını yemeyelim ama 41 kere maşallah hepsine. El alemin çocuklarının sıkılınca yaptığı 43 hatalı hareket aşağıda videoda, mutlaka izleyin sonra da öpelim çocuklarımızı:)

Çocuklar tatilde ne yapsın?

E peki ne yapacak bunca anne baba tatilde çocuklarına? Çok bencil bir yazı mı yazıyorum, niye hiç çocuklar cephesinden bakmıyorum, hani empati? Tamam buldum, ikinci anahtar kelime empati. Evet tbt den sonra empatiyi de cebe koyduk mu? Devam o zaman. Şimdi hepsi mızmızlanacak, sıkılıyorum da sıkılıyorum. Uzmanlar da bizim zamanımızda diye başlayan cümle kurmayın diyor (Belki de çocuk büyütmemiş uzman dinlememek lazım, rahat olun.) Ama kabul edelim bizim zamanımızda ile başlayan cümleler gazımızı alan, bizi epey gevşeten cümleler değil mi? Ancak kendi makul ve tatmin çocukluğumuzu hatırlayıp atarlı bir ebeveyn olma riski var, bunu da hiç istemeyiz. Evet 3. ve en önemli kelimeyi söylüyorum bunu büyük harf, bolt yazıp altını da kırmızı kalemle çizelim. Sabır… Bol bol La havle çekerek hem manevi bir sınıf atlama hem de gerçekten ilahi bir yardımla biz bunu başarırız. 

Çocuklar hikaye dinlemeyi sever

Annenin hikayeciklerle kendi çocukluğundan söz etmesi hoşlarına gidiyor, eşitlenmek ve empati ile ilişkide tatlı, sıcak ve hoşgörülü bir hava yakalamak mümkün oluyor. Ben böyle hissediyorum ama iyice arkadaş gibi görüp tadını kaçırmaları riskine karşı gardınızı alın derim yine de. Benim çocukluk anılarım masal gibi geliyor onlara ya da şöyle diyeyim masal gibi anlatıp uyutuyorum onları. Evet bazen uykudan önce bazen de çaktırmadan hem masal hem gerçek tadında seanslar. Her anne pedogogtur hem de doğuştan. Erkeklere hiç bir paye yok hepsi bizim! Dedikten sonra, çocuklara ilkokulda başımdan geçen bir anımı anlattığım masalı da yazayım. Beğenirseniz siz de anlatın, dilerseniz kendi küçük masalınızı da yorumlara bırakabilirsiniz emin olun itinayla anlatılır.

Bizim mahallede bir Deli Ali vardı…
Mahallede herkes ona Deli Ali diyordu, büyükler de dahil. Deli Ali yukarı Deli Ali aşağı. Tam bizim mahallede oturmuyordu aslında ama eskiden mahalleler büyüktü, aşağısı yukarısı, komşusu derken geniş bir alan herkes için bizim mahalle idi. Ona neden böyle diyorlardı bilmiyorum, başından çok kötü bir olay mı geçmiş, kara sevdaya tutulup kafayı mı yemiş, haksızlığa uğrayıp dünyaya mı küsmüş bilmiyorum ama deli diyorlardı ve o bundan hiç memnun değildi. Uzaktan çok tanık olmuşumdur, Deli Ali diye bağırıp kaçan çocukların ardından ayakkabılarını fırlattığını. Bana da deseler ben de fırlatırım, doğru da olsa bir insanın kusuru, özrü ile dalga geçmek ve onu küçük düşürüp incitmek olur mu? Bu dünyada insan yaptığı her kötülüğün cezasını görür. Bazen aynı bazen daha fazlası ile… (Hikayeyi anlatırken araya sıkıştırdığım hayat dersleri:)
 
Deli Ali evlerinin önündeki merdivene otururdu çoğu zaman. İri yarı, pehlivan gibi, yuvarlak ve tombul bir yüzlü, neredeyse sıfıra vurulmuş saçları, kalın ensesi ile heybetli bir görüntüsü vardı. Bacaklarını iki yana açar, ellerini önde kavuşturup kah yere kah uzaklara bakardı. Ne düşünürdün öyle derin derin Ali Abi? Bazen evlerinin önünden geçerken O da varsa annem hatır sorardı. Orası aynı zamanda benim okul yolumdu, her gün sabah akşam geçerdim, inşallah Deli Ali yoktur diye dualar ederek…
Her çocuk hikaye yazar…
Bir gün korktuğum başıma geldi, tam Ali abilerin sokağına sapacağım bir de ne göreyim kapıda oturmuş. Eyvah, dönsem olmaz gitsem olmaz Allah’ım kanat takıp uçur beni! Hızlı düşünmem, sakin olmam lazım. Her çocuk hikaye yazar… Ne yapsam ne yapsam? Önlüğümün cebinden pöti kareli mendilimi çıkardım (pötikaresine kadar aklımda) ağlama numarası yapacaktım. Ağlayan bir çocuğa deli de olsa kimse bir şey yapmazdı her halde. Allah’ım bu kadar da saf olunur mu? İçimden bir ses evet diyor. Neyse, elimde mendil ara sıra gözüme götürerek ve ağlıyor gibi sesler çıkararak kenardan kenardan gidiyorum. Dakikalar da mesafeler de ne uzun Ya Rabbim? Deli Ali sen neden ağlıyorsun bakayım demez mi? Bu hiç hesapta yoktu, İki şık var deli gibi koşmak ya da akıllıca cevap vermek. İkincisini seçtim sonuçta bu yoldan hep geçilecek.
-Okulda çocuklar beni itti.
-Ağlama, bir daha yaparlarsa gel bana söyle.
Anladım ki Ali abi deli değil ya da deli olmak kötü bir şey değil. Artık onu kızdıran tüm çocuklar karşısında beni bulacaktı. Ali abiyi yendim onlardan mı korkacağım. Ama Ona yalan söylemenin vicdan azabını hep hissettim, ben yalan söyledim o benim gönlümü aldı, üstelik korkacak bir şey de yokmuş. Yolunda doğru gidene deli bile bir şey yapmazmış. Bana çok şey öğretti mahallenin abisi…


Kıssası da hissesi de bol anılarla dolu çocukluğumuz, çocuklar için hazine. Ben yine karıştıracağım bakalım neler çıkacak, hem bakıyorum da onlardan çok benim ihtiyacım var. Büyümenin adı unutmak olmuş, o yüzden hep çocuk kalan yanım en sevdiğim.

Deli Ali abim gibi hikayeleriniz, önerileriniz varsa yazın. Her öneri dikkatle dinlenir her hikaye özenle anlatılır bu sokakta. Herkese çocuk kalbi dolu günler olsun…

14 yorum
  • Cevapla iman power

    19 Ocak 2018, 11:52

    benimde en sevdiğim yönün artık çocuk yanın..buna benzer bir şey yapmıştım köpek görmüştüm ve o zamanlar 2'ye gidiyorum annemde yok yanımda ığdır'da okuyorum ama aynı köy gibi bir yer..bizde önlük giyerdik annem yakama ütülü mendilimi takardı hep 🙂 neyse işte ben köpek gördüm kim nereden aklıma soktu bilmiyorum ama robot taklidi yaparsam bir şey yapmazmış 🙂 çocuk işte..
    köpek küçük ama ben ondan da küçüğüm 🙂 okula gitmem gerek ama ben robot taklidi yaptığım için gidemiyorum bakkaldaki amca da bakıyor bu ne yapıyor diye..böyle yarım yamalak hatırladığım bir anımı anlatmak istedim 🙂 yazın da çok samimi ve güzel olmuş hele Ali abi :))

  • Cevapla ACEMIDEMIRCI

    19 Ocak 2018, 12:38

    Çocuklu filmlere bayılırım. Gülmece olur onlarda. Dört çocuklu, köpekli filan aile tatil için yola düşer mesela. Yolda kötü adamlarla karşılaşırlar. Ya da çocukların elinde yarım bir define haritası olur. Tüm gereçleri de el feneri filandır.

    Çok eğlencelidir çocuklu filmler.

  • Cevapla Bol Kahveli

    19 Ocak 2018, 13:14

    bu aralar photoshopa çok fazla yogunlasmısken dun bu fotografı yapmak için bilgisayarın başına oturdum ve bugun sızın resmınızde bunu gordum 🙂

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    19 Ocak 2018, 13:19

    Aslında gönül istiyor ki hep kendi çektiğim fotoğraflar olsun ancak her zaman olmuyor çok zaman gidiyor görsel seçiminde ama bu fotoğrafı görünce çocukların tatil haline cuk oturdu. Ama böyle yapmasınlar:)
    Ben de fotoğrafta ilerlemek istiyorum photoshop merakım yok ama çalışmam şart.
    Size kolay gelsin, sevgiler benden

  • Cevapla deeptone

    19 Ocak 2018, 18:18

    deli ali güzeldi 🙂

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    19 Ocak 2018, 20:53

    Çok güzel bir anı, ömür boyu unutmazsın ama sonunu yazmamışsın. Sonuçta yorumunu okuyanlar robot taktiği işe yaradı mı merak eder:) Kuralı bilen bir köpekse tamam ama hep kuralsızlardan başımız ağrıyor ya. Amca da kim bilir neler düşündü, en iyi hayat dersleri çocukları izleyerek çıkıyor, saf ve yapmacıksız. Küçüklerden büyüklere dersler…
    Ali abi candır, sağ ol:)

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    19 Ocak 2018, 20:56

    İş film izleterek bitse, baş göz üstüne. Ama yazının diğer bölümlerinde de söz ettiğim gibi açılım yapmaktan yorgun ebeveynler çünkü çok çabuk tüketiyorlar.
    Velhasıl herkes kendi senaryosunu yazıyor artık.

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    19 Ocak 2018, 20:58

    Mahallenin abileri deli ya da akıllı iyidir:)

  • Cevapla Zehra Çelik Baltacı

    21 Ocak 2018, 20:07

    Benim çocuğum yok ama çok güzel şeyler yazmışsınız . Şu bizim zamanımızda şöyleydi böyleydi sözünden nefret ediyorum . Bugünü bugüne göre yaşamak lazım . Böyle de bilinçli olmak lazım . Tatil geldi diye çocuklara sınırsız eğlence hakkı vermemek lazım . Durmuyor , istiyor diye telefonu çocuğa veren annelere de çok kızıyorum. İnşallah öyle bir anne olmam diye dua ediyorum. Bu yazınız birilerine örnek olur inşallah . Çocuklara keyifli bir tatil diliyorum . Annelere çocuklarıyla birlikte bol aktiviteli bir tatil dönemi diliyorum . 😂 Sabır iyidir . 🙄 Sevgiler . 😊💕🌸

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    21 Ocak 2018, 20:13

    Biliyor musunuz sanırım çocuklar giderek daha çabuk bireyselleşiyor ve bu konuda da sabırsızlar. Annelerin kolları altında bugünde bunu yapalım hadi bakalım durumları eskisi gibi değil. Annelerimizin işi kolaydı diz ve dip durumları. Her kadın anne olmayı ister ve içinde öylece potansiyel olarak durur, Allah size de hayırlı zamanda yaşatsın inşallah. İlk 3 yaş verilen temel eğitim çok önemli 4 yaşına gelen her çocuk evden çıkıyor artık. Güzel dilekler için teşekkürler:)Sevgiler.

  • Cevapla KADINA DAIR HERŞEY

    22 Ocak 2018, 19:23

    Ne güzel bir paylaşım olmuş 🙂 💕Yeğenim var bi an o geldi gözümün önüne 🙂 Sabırrr, en çok yaptığımız sey okuyor bazen ☺️

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    22 Ocak 2018, 23:14

    Tatil söz konusu oldu mu hepimiz biraz çocuklaşıyoruz ama yarı yıl tatili onların hakkı. Mutlu olsunlar biz de mutluyuz o zaman:)

  • Cevapla MAVİANNE

    23 Ocak 2018, 16:46

    şimdiki çocukları eğlemek zor mirimmmm 🙂
    neyse ben o zamanları atlattım
    deli ali hikayene bayıldım
    her mahallede vardı eskiden demek ki,
    bizde de deli Feridun vardı nasıl korkardım ben de yolumu değiştirirdim
    ahhh çocukluk

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    23 Ocak 2018, 17:34

    Aziz dostum çok haklısınız:) Ancak erkek çocukları eğlemek sanırım daha zordur, göğsünüzü gere gere ben sıramı savdım diyebilirsiniz. Görevin bu kısmı başarıyla tamamlanmıştır:)
    Deli Ali'yi on tane akıllıya tercih ederim, dobra ve samimi. Ama kabul edeyim o yol değiştirme, korkma kısmı ne aksiyondu. Kulakları çınlasın, öldüyse de rahmet olsun. Ahh çocukluk gitme, bırakmam seni bak daha neler yapacağız!

Write a comment