BİLDİĞİNİZ TÜM DİYETLERİ UNUTUN!

Diyet mi sağlıklı beslenme mi?

Bildiğiniz bütün diyetleri unutun! Diyeti de unutun… Keşke yiyip yiyip kilo aldırmayan formülü yazabilseydim ama tabi yok öyle bir şey. Aman boş ver, atın ölümü arpadan olsun diyorsanız o da olmaz. Atlara kulak versek şöyle bir konuşma duyabiliriz:

-Yahu eski arpaların tadı yok, mis gibi kokardı. Bunlar ne böyle, tatsız tutsuz saman gibi.
-Neden olacak basıyorlar hormonu, ilacı koyuyorlar önümüze.
-Ye boşver, açlıktan öldü diyeceklerine atın ölümü arpadan olsun,ye!

Erkekleri bilmem ama diyet yapmayan kadın var mıdır acaba? (Diyete ihtiyaç duymayan kıskandığımız bir grup vardır.) Kadın erkek eşittir… Nerede eşittir? Onlar da kas çok bizde de yağ, belki bu ince işlerle uğraşamayacakları için öyle yaratılmışlar. Buna rağmen kilo alıp, yağ bağlayanlar düşünsün artık. İstatistiklere göre sıkı diyet yapıp kilo verenlerin %90’ı tekrar kilo alıyor, bu çok ciddi bir rakam. Çünkü senkronizasyon üzerine kurulu bir bedenimiz var, ve bireysel iş yapmayı hiç sevmiyor. Kısaca sağlıklı olmak fizik, beden, ruh senkronu içinde çözülüyor, biri eksik olursa ya başa dönülüyor ya da hasta olunuyor. Yanlış diyetlerin vücutta başta kalp krizi hatta kansere bile neden olduğu kanıtlanmış. Hastalıklar gelmiyor, biz çağırıyoruz hem de ne uğruna?

İyi yaşam atölyesi eşittir sağlık…

Yaklaşık 2 yıl önce içinizden bir  diyet tutun yazmıştım, bugün gelmiş bildiğiniz bütün diyetleri unutun diyorum. Bu çelişki niye? Aslında çelişki yok özünde aynı şeyi savunuyorum, ama bu defa farklı bilgiler, ip uçları ve yaşam tüyoları içeren iyi yaşam atölyesinden anekdotlar da var. Sağlık koçu Sibel Elçin‘in anlattıkları ve bu konuyu bir anlamak lazım diyerek araştırıp bir kenara yazdıklarımı paylaşmak istedim. Ben yeni bilgiler öğrendim, belki size de bir faydası olur. Hazırsanız, diyet yapmadan nasıl kilo verilir?

Bir tepsi baklava hayal etmek yok, bir tepsi güneşte pişmiş kayısı

 

Bir yandan daha tohumundan itibaren genetiği oynanan sağlıksız gıdalar diğer yandan 66 milyar dolara varan şişmanlat-zayıflat sektörünün oyunları ile vücut kimyamız iyice bozuldu. Bu haliyle daha kaç pazartesi diyete başlanır bırakılır artık siz hesap edin. Uyaranlarla hareket eden beynimiz de bu oyunun bir parçası oluyor ve bize hükmetmeye başlıyor. Farkındalık şart, önce bozulan biyokimya düzelmeli. Ama nasıl?

Diyet yapmadan nasıl kilo verilir?

Aslında kilo vermek değil de sağlıklı olmak ve biyokimyamızı korumak demek daha doğru.  Biyokimya bozuksa bir de yanlış diyet yaparsanız hem kilolardan hem hastalıktan kurtulmak zor.
Bana ilginç gelen iyi yaşam anektodları ise şöyle:

Yeme içime günlüğü tutmak. Öncelikle günlük tutmak hem stresi alıyor hem de neler yediğinizi görüyorsunuz. Atıştırdıklarımla bir kişi daha doyar derseniz, tehlike var demektir. Kaçakları görmek için iyi yöntem, yazmaya başladım, şimdilik iyi.
Her sabah aç karnına bir kaşık zeytinyağı. Zeytinyağı var ya şifanın kendisi, sabah aç karnına başlangıçta 1 yemek kaşığı giderek yarım kahve fincanına varabilir saf zeytinyağı içmek sindirim başta biyokimya üzerinde çok faydalı, kilo almanın aksine vermeye yardımcı. Ona da başladım, biraz da çoğunu bildiğimiz şu 9 kuraldan söz edeyim. Diyet yerine bunları yapın deniyor, bana uyar…

Şu tarlayı mutfağa getirsek ne diyet ne kilo problemi kalacak

Kilo vermek isteyenler için 9 altın kural

1-Su… İlla ki bol su. Bedava, bol… Son günlerde probiyotik içecekler ve özellikle kefiri sık duyar olduk hazır da satılıyor, evde de yapılabilir. Bir de kambu çayı var, hep duyardım bu yazı sayesinde araştırdım, abartmadılarsa sanırsınız ki gerçek bir iksir. Merak edenler için kambu çayı… Ben içer miyim? İlk fırsatta deniyorum.

2-Uyku… Az uyku da obezitenin başlıca sebebiymiş ya! Su içiyorum yarıyor demiyoruz, uyumuyorum yarıyor diyelim o doğru. Lütfen uykulara dikkat edelim. Uykusuz kaldığınızda şu meşhur kortizol salgılanıyor, o da biliyorsunuz başa dert.
 
3-Egzersiz…Hem vücut hem beyin egzersiz istiyor. Endorfin istiyorsanız ki istiyoruz, hoplayıp zıplamayı seveceksiniz başka yolu yok. Zıplama demişken, lenflerde biriken toksinler en zor atılır, onları da zıplama, koşma, masajla atabilirsiniz. Evet duydum, spor salonuna dünya para mı verelim, benim vaktim mi var, hepsi bitti lenfin toksini mi kaldı diyorsunuz. Zaten en iyi egzersiz yürüyüş, günde en az yarım saat. Ne stres kalır ne kilo. Hem de bedava.
4-Stres… Bu konuda ahkam keserken dikkatli olmak gerek, çaresini bulmadığım dert için konuşmam, ama bakın yeni teknik öğrendim…
4-7-8 Tekniği nedir, nasıl uygulanır?
Önce dilinizin ucunu ön dişlerin arkasına yerleştirin. Burası firepoint noktası, beyin bu sinyale dayanamıyor enerji artıyor, hipofiz bezi uyarılıyor, sağ-sol beyin dengesi kuruluyor, zeka hormonu salgılanıyor, düşünüyor, hissediyor, velhasıl coşuyor. Çocuklar için de bu noktanın uyarılması faydalı. Çocuklarımızın okul başarısı için maddi manevi her yöntemi deniyoruz. Firepoint tekniği ve okunmuş pirinç!
4-7-8 tekniği için dili firepoint noktasına yerleştirdik içinizden 4’e kadar sayıp burundan derin ve yavaş nefes alın.
Aldığınız bu nefesi 7 saniye tutun. Sonra bu nefesi 8 saniyede yavaş yavaş diyafram bölgesini boşaktarak verin. Sabah akşam 3-4 defa uygulayın. Tamam nefesle stres verenler gitmiyor ama bir rahatlama da hiç fena olmaz.

Saksıda da olsa organik tarım şart

 

5-Güçlü ve besleyici gıdalar… Poşete, ambalaja giren, koruyucu ve katkılı ne varsa güle güle… Günde iki öğün, acıkarak, seçerek, bol çiğneyerek ve mümkün olduğunca doğal gıdalarla beslenmek. Eğer ben fastfood seviyorum, kızartma olmadan asla, cipsten kim ölmüş diyorsanız, siz bilirsiniz. Ben bunları çok az ya da hiç yiyorum. Dalından taze kopmuş, dalının kokusu elinize sinmiş domatese tuz ekip yemeyi sevenler beni anlar.

6-Bilinçli yaşam… Bu bilinç kelimesi de sıkıcı bir kelime aslında biliyorum, neyin içine girse kural, sınır vs. Önyargı ve alışkanlıklar yüzünden neleri kaçırıyoruz? Hepsi bir yana tertip düzen konusunun bile ucu strese ve sağlıksız beslenmeye dayanıyor. Kapağını açınca karışık, nerede ne var ne yok belirsiz bir buzdolabı ya da ev ortamı da kortizol hormonunu tetikliyor, hop oradan stres derken yanlış yeme tercihleri ve bozulan sağlığımız.
Duygusal açlığa sebep olan Allah’tan bulsun:)
7-Duygusal açlık… Birbirini duygusal aç bırakan Allah’tan bulsun ne diyeyim. Çünkü en zoru o, dünyaları yese doymaz. Obezitenin bu kadar artmasında sevgi ve iyilik paylaşımının azalması da etkili mi acaba? Sevin, mutlu olun bunları başarırsanız azıcık da şişman olun ne var ki…


8-Evde yemek ya
p… Dışarıda yemek yemeyi sever misiniz? Fastfood, hazır gıdalar ve ev mutfağı dışında pişirilen gıdalar potansiyel kilo demek. Ama sefertasının tekrar popüler olması yakındır. Çok acayip bir vücudumuz var, yemeği acele ve kızgın yapmayın diyor iyi yaşam uzmanı Sibel Elçin. Severek yapın, enerjinizi yükselterek başlayın ki yemeğe geçsin. O zaman yemeğe sevgimi kattım lafları boş değil. Bu durumda, sevdiklerimize mutlu sevmediklerimize kızgınken yemek yapıyoruz.

9-Ne aldığımıza yediğimize dikkat etmek şart… Yukarıdaki her kurala dikkat etsek de maalesef gıda sektörü sinsi bir güç gibi. Marketten aldığımız poşetlenmiş baharatlar da bile böceklenmeyi önleyici ilaçlar ya da ışın kullanılıyor. Etiket okumadan alınan her poşetli gıda şüpheli. Aman boş ver dediklerimiz artan hastalık istatistiklerine dönüşüyor birer birer.
Ruhun kalkanı bol şükür, vücut için azı karar çoğu zarar deyip beslenmek ve fiziksel sağlık için bulabildiğimiz kadar tazesi doğalı.

Bildiğimiz tüm diyetleri unutalım gitsin.
24 yorum
  • Cevapla DÜŞ TASARIMCISI

    16 Mart 2018, 23:31

    4-7-8 tekniğini bilmiyordum deneyeceğim😊Yazdığın bütün maddelere katılıyorum hepsini uygulamakta önemli bence de..Kalemine sağlık😊

    • Cevapla Begonvil Sokağı

      16 Mart 2018, 23:39

      Motivasyon çok önemli, ruh beden fizik üçlemi de mantıklı bir bakış. Küçük tüyolar lazım, benim için keyifli ve faydalı bir atölye oldu.
      Teşekkür ediyorum, selamlar.

  • Cevapla KIREMITHANEM

    16 Mart 2018, 23:33

    Denge her yerde her şeyde önemli.

  • Cevapla BIRTATLIHUZUR

    16 Mart 2018, 23:34

    Tam ihtiyacımın olduğu zamana denk geldi bu yazı.4-7-8 tekniğini hiç duymamıştım. Yalnız uyku kısmı bana aykırı. Çünkü yıllardır tam anlamıyla dalarak uyuyamıyorum ne yazık ki. Önerilerinizin hepsini uygulayamasam da pek çoğunu uygulayabileceğimi sanıyorum. Teşekkürler.

    • Cevapla Begonvil Sokağı

      16 Mart 2018, 23:39

      Yıllardır tam dalarak uyuyamamak ne demek, çok zor bir şey. Nefes tekniklerini uygulayın faydası olacaktır inşallah. Firepoint noktası da La ilahe illallah dereken dilimizi koyduğumuz damak arkası bölge. ağız kapalı söylenirken hep o bölgeyi uyarmış oluyoruz. Maddi manevi fayda. Bir de lavanta uykuya iyi diye biliyorum, ben de bir ara uyuyamıyordum, yastığıma bir kaç damla döküyorum lavanta yağı rahatlatıyor. Bi uyudum bi uyudum diye müjde bekliyorum:) Sevgiler..

  • Cevapla EBEMKUŞAĞI

    16 Mart 2018, 23:35

    Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş. İş uygulamaya kalmış. Emeğinize sağlık:)

  • Cevapla DERYA

    16 Mart 2018, 23:35

    Diyetleri unuta katılıyorum. Kilo verenler fazlasıyla geri alıyorlar sağlıksız bir durum var ortada belli. Genelinde dikkat ederim zaten bu yaşıma kadar kilo sorunum olmadı ama sağlıklı beslenmeyle ilgili özellikle son on yıldır daha dikkatliyim okuyor araştırıyor ama mutlaka mantığımı da kullanmaya çalışıyorum, duygusal açlık bazı dönemlerde beni ele geçiriyor ama neyse ki geçici :)4-7-8 tekniğini öğrendiğim iyi oldu, yazınız aydınlatıcı ve faydalı emeğinize sağlık, mutlu haftasonları dilerim..

    • Cevapla Begonvil Sokağı

      16 Mart 2018, 23:39

      Obur olmamakla birlikte yemeyi seviyorum ama Akdeniz mutfağı meyilli bir yapım var, buradan kurtarıyorum bir de hareket çok severim spor angarya gelmez yürümeye bayılırım. Duygusal toklukta oluyor bazen ama açlık kısmı tehlikeli ne bulursa götüren bir hal. Nefes teknikleri bilmediğimiz iksirler gibi, kendimizi daha yakından tanımak gerekiyor galiba.
      Ben de sağlıklı, huzurlu bir hafta sonu diliyorum.

  • Cevapla KADRIYE

    17 Mart 2018, 23:36

    Çok güzel bir yazı olmuş emeğine sağlık. Kesinlikle sağlıklı beslenmek gerekli ve hatta tek yolu zayıflamanın ve sağlıklı kalmanın.

    • Cevapla Begonvil Sokağı

      17 Mart 2018, 23:39

      Sevgili Kadriye bu konulara meraklı ve araştırmacı olduğunu biliyorum ama şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim demek ki başarılısın gayet fit görünüyorsun. Emeksiz nimet olmuyor, şu var zahmet ve katlanmak gibi değil de gerçek damak tadı ve sağlık diye düşününce kalıcı ve keyifli oluyor sanırım bu işler. Gülümsemen ve neşen daim olsun, sevgiler..

  • Cevapla SEMI M.ELLER

    19 Mart 2018, 23:37

    Diyet yapmayan kadın var, mesela ben:) 40`lı yaşların ortasında bir yerlerdeyim ve hayatımda hiç diyet veya rejim yapmadım. Esas olan sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenen insanın (eğer ciddi bir hastalığı yoksa) fazla kiloyla ilgili sorun yaşayacağını sanmıyorum.
    Not: Yazınızda font düzensizlikleri var.

    • Cevapla Begonvil Sokağı

      19 Mart 2018, 23:39

      Şanslı grup:) Genetik yapı, metabolizma hızı ya da başka nedenlerden kilo ile derdi olmayan bir grup var. ne mutlu size. Ama hangi grup olursa olsun sağlıklı beslenen, azı karar çoğu zarar diyen rahat ediyor.
      Sormayın, ilk defa harfler beni deli etti, oyun isteyen çocuk gibi oynadılar benimle, yoruldum ama yılmadım düzelteceğim puntoları.
      Sağ olun, selamlar.

  • Cevapla TESETTÜR GIYIM

    21 Mart 2018, 23:38

    Şu duygusal açlık olayını çözebilsem zaten kilolar gidecek ama olmuyor işte. Burdaki yöntemleri uygulayıp yorum yazacağım tekrar. 😀

    • Cevapla Begonvil Sokağı

      27 Mart 2017, 23:39

      Duygusal açlıkta etkenler ilişkiler, iş hayatı ve fiziksel aktivite.. Bunlardaki sıkıntı hemen duygusal açlığı tetikleyebiliyor. Maneviyat elimizdeki güç çok şükür ama ara sıra geçiş dönemlerinde sistem hepimizde bozuluyor. Sağlık sacayağında gerçekten, fizik-ruh-beden..
      Sağlıklı günler.. Çok teşekkür ederim.

  • Cevapla MOMENTOS

    22 Mart 2018, 23:38

    Şu günlerde nefes tekniği üstüne çalışıyorum sabah akşam 15 er dakikalık ama bu teknik de hoşuma gitti. Evet ben de doğal ve mevsimindeki sebze meyvelerden yanayım daima. Gittiğim yerlerde köylülerin toplayıp kuruttuğu nane, kekikleri alırım. Keza ben de yapabilirsem aynen kuruturum. Sanırım bir de günde iki öğün beslenme hepimize yeterli. Ben 6 dan sonra bir şey yememe olayını gerçekleştirmeye çalışıyorum. Hepimize sağlıklı, şifalı gıdalar 🙂
    Bu arada son yazımda sizi mimledim 🙂

    • Cevapla Begonvil Sokağı

      22 Mart 2018, 23:38

      Sevgili Momentos sizde olay çözülmüş zaten, eksik yok:) İki öğün ve acıkınca yemek tek başına şifa neredeyse. Ne yerseniz osunuz sözü de çok anlamlı. Ancak yediklerimizi düşününce eyvah diyorum bazen. Kolaycılığa kaçmayıp ama şehirde zor demeyip doğalı sadesini yemeli. Çok şükür fastfood sevmemek.
      Bugün yazınızı okudum, size dair anekdotlar keyifliydi, yorum da yazacaktım ama mim konusunu yapabilir miyim diye düşündüm biraz, kalp kalbe karşıymış sevindim:) Bloğumda teknik bazı konular var, son zamanlarda yazım da az düzene girince yapabilmek isterim Ezgissimo da da görmüştüm bu mimi. Gecikirse kusuruma bakma lütfen.
      Çok sevgiler.

  • Cevapla Deryaninsporgunlugu

    1 Nisan 2018, 17:27

    Harika tavsiyeler hepsi bana uygun 😍

    • Cevapla Begonvil Sokağı

      1 Nisan 2018, 23:09

      Bildiğimizi uygulamak konusunda biraz tembellik ediyoruz aslında, ben kendi adıma bundan muzdaribim. Ama sağlıklı beslenme ve spor çok sevdiğim ve uygulaması angarya gelmeyen konular. Tembellik yapma diyorum kendime:)

  • Cevapla Şeyda

    3 Mayıs 2018, 13:35

    Bende butun maddlere katılıyorum. Uyku, su, motıvasyon, dogallık hepsıde cok onemlı

  • Cevapla Begonvil Sokağı

    3 Mayıs 2018, 13:44

    Aslında hepsi de kolay ve günlük koşturmamız içinde, gözardı ettiğimiz detaylarla sonra çok uğraşmak zorunda kalıyoruz sanki, sade yaşam sünnete göre yaşam en ideali galiba.

Write a comment