Babadağ’dan Ölüdeniz’e Uçmak

Babadağ'dan-Ölüdeniz'e-Uçmak

Babadağ’dan Ölüdeniz’e uçmak başlıklı bu yazı sizi uçmaya motive edecektir. Uçuş korkusu olanlar okumasın demiyorum, sadece kemerlerinizi bağlayın diyorum. Sen hiç uçtun mu şeklinde bir soru için buyrun okuyun, 82 yaşındaki teyze uçup duru ben niye, siz niye uçmayasınız günün birinde? İnanmıyorsanız tıklayın. Ölüdeniz’de yamaç paraşütü yapmak sıradan bir aktivite gibi. Fethiye gezisi sırasında sürekli tepemde kuş gibi uçan, süzülerek kumsala inen yamaç paraşütçülerini görünce ben de uçmak istiyorum moduna girdim. Kızımla anlaştık, birlikte deneyeceğiz ya da önce ben deneyim hele. Ama önce konuyu iyice bir öğrenmek lazım, araştırdım öğrendiklerim Ölüdeniz’de yamaç paraşütü nedir sorusuna cevap oldu. Kıyıda otururken çektiğim videoda her şey çok kolaymış gibi görünüyor ama paraşütün görüntüsü uzaktan hoş gelir biraz da:)

Yamaç paraşütü nedir?

Ölüdeniz’de yamaç paraşütü fikri benim kafamda doyumsuz bir manzara ve özgürlük hissi ile tamamlanıyor. Uçmak için en popüler yer 1965 rakımlı Babadağ, kısaca tepeden kendini salıyorsun gökyüzüne sonra gelsin mavilikler. Konuyu biraz öğrendim, serbest paraşütteki atlama eylemi yamaç paraşütünde kalkış demek. Çünkü sıkı bir koşmanın ardından kalkıyorsunuz, iniş ise düşüş değil süzülüş deniyor. Tecrübeli pilotlar eşiliğinde uçmaya tandem uçuş deniyor. İki kişilik uçuşlar hem güvenli hem konforlu.  Uçuş sırasında atılan taklalar, artistik hareketler hep hocaların marifeti, size keyfini sürmek kalıyor. Bağırmak, ağlamak, var ya bir sağ ineyim diye başlayan idealist cümleler kurmak serbest. Nasıl da uçmuş gibi anlatıyorum, çok heves ettim ondandır. Yamaç paraşütünde kanatlar, ipler (askılar ve fren ayarları için), kolonlar ve kuşam (oturulan yer) var. Hocanız, siz, paraşüt, uygun hava koşullarının ardından besmele çekerek koşturup dalın termiklerin içine. Termik de yükselen sıcak hava akımı oluyor, iyi hocalar termik koridorlarının kokusunu alırmış. Bir rüzgar çıkarsa kokuyu da uçurur diyenler, haklısınız ama ters rüzgar diye bir şey yokmuş. Anlık hava durumu verilerine göre yapılıyor uçuşlar.  Sizi uçurayım mı Ölüdeniz üzerinde? Kameraman amatör manzara celebrity:)

Ben de Ölüdeniz’de yamaç paraşütü yapabilir miyim?

Cevap veriyorum, sandığınızdan kolay bir şekilde hem de. Çok sayıda şirket bu işi profesyonel bir şekilde yapıyor, araştırıp daha gitmeden online rezervasyonla kayıt yaptırabilirsiniz. Özellikle sezon yoğunluğunda böylesi daha iyi olur. Uçuşa engel bir sağlık probleminiz yoksa Fethiye’ye gelince Ölüdeniz’den şirket aracına binip doğru Babadağ’a. Diyorlar ki Babadağ’a yarım saat süren yol da öyle zor ki yüksekten korkan bile dönüş yolunu göze alamadığından uçarım daha iyi der. Uçuş öncesi pilotunuz size gerekli bilgileri veriyor, kaskınız,rahat giysiler, spor ayakkabı, su, kamera ve güneş gözlüğünüzle göklerde süzülmeye hazırsınız. Bakın havadan ne güzel görünüyor Ölüdeniz…

Yamaç paraşütü ile ilgili merak edilenler

Ölüdeniz’de yamaç paraşütü konusunda kafamdaki soruların cevaplarına gelince; öncelikle yaş sınırı yok (82 ve yukarısı düzenli uçuyor:), 4 yaşından itibaren çocuklar da uçabilir. Kilo sınırı var, asgari 20-25 ve azami 100:) Havada en az 20-25 en fazla da 35-40 dakika kalınıyor, doya doya uçmak diyebiliriz. Yılın neredeyse her günü hava durumuna göre uçuş var, sezonda günde en az 5 defa. Gökyüzü birden paraşütle doluyor, çarpmadan iniyorlar ama yakında daha da adrenalin arayanlar çarpışan paraşütçülük oynayabilir, koşullar uygun! Şaka bir yana tandem uçuşlarda pilotu dinlemek ve kurallara uymak önemli ve riski azaltan bir konu. Yamaç paraşütü ile ilgili kazalarda daha çok single uçuşlar ve kural ihlali var. Türk Hava Kurumu lisanslı pilotlar eşliğinde yukarıdaki şartlara sahip dileyen herkes uçabilir. Yamaç paraşütü kaç para? Yerinizden alıp ulaşım (her firma sigorta da yapıyor.) dahil bu yıl rakamlar 350 tl civarı. Resim, video da isterseniz 100-150 arası tutar. 500 tl gibi bir rakam çıkıyor. Ne dersiniz?

İnsan uçmak nasıl bir his merak ediyor,  muhteşem manzara da varsa gözünüzün önüne serilen neden olmasın kıvamına geliyorsunuz. Çok güzel bir yurdumuz var, ne kadar şükretsek azdır. Havası suyu denir ya tam da öyle işte. Babadağ, yamaç paraşütü yapmak için coğrafi şartlara uygunluk da dünyanın ilk üçü arasında. Ama ben sakinciyim, adrenalinle işim olmaz benim derdim serotonin, melotonin derseniz o da var, bizim ülkemizde her şey dahil huzur var, kıymetini bilene… Önerim de var, Sakin şehirciler Gökçeada’ya

Ölüdeniz'de-yamaç-paraşütü

Babadağ’dan Ölüdeniz’e bir iki:)

Yamaç paraşütü bayan hoca yok mu?

Şimdi bu kadar araştırdım, anlattım boşuna değil, uçmaya niyetim var. Ancak herkesin tercihlerine saygı duymakla birlikte farz değil vacip değil ne işin var gökyüzünde uçmalarda şeklinde düşünülebilir, doğrudur. Ama bayan yamaç paraşütü hocaları da var. Henüz denemediğim için önerdiğim biri yok ancak yamaç paraşütü bayan hoca yazarsanız Google‘da pek çok profesyonel alternatif var. Ölüdeniz’de yamaç paraşütü yaparsam deneyimlerimi de yazacağım, bak çok heyecanlandım şimdi:) Fotoğrafları da değiştiririm o zaman, çekenin eline sağlık.

Sorularınızı, fikirlerinizi varsa eleştirilerinizi yazın lütfen, Begonvil Sokağı burada:)

 

 

 

2 yorum
  • mine

    3 Ağustos 2018, 12:54

    Ben de uçsam diye heveslendiğim çok olmuştur da daha oralara ulaşmaya çok işim var sanırım. Herhalde ben de seksen ikiyi bulacağım ömür olursa. Oralara kadar gitmişken uçsaydın keşke diye düşünmedim değil sevgili Begonvil’im.Ama gezip görmek de güzel. Gönülden sevgilerimle.

  • Begonvil Sokağı

    3 Ağustos 2018, 19:22

    İlk defa gidilen bir yerde hele tam sevdiğim gibi deniz doğa varsa çok şeyi bir araya sığdırmak mümkün olmuyor. Ne kadar heves edip niyetli olsam da bir araştırmam gerek diye düşünüyorum hep. Üstelik çekincelerim var, onları da öğrendim. Şimdi daha neden olmasın kıvamındayım amma velakin anne tarafım kızımı düşünüyor.Kendimize sakınmadılarımızı hep titizleniriz ya işte öyle:)
    Uçarsam yazarım. Çok sevgiler..