Blogger mı WordPress mi?

Blogger mı Wordpress mi?

Blogger mı wordpress mi ? Blog yazmaya başlayan herkes bu soruyu en az bir kere sorar.  Blog yazmanın belki en güzel yanlarından biri sürekli yeni sorular ve cevaplar belki de. Yavaş yavaş öğrenip, tecrübeler edinip günü geldiğinde şu an yaptığım gibi öneri ve deneyim içeren yazılar bile paylaşıyorsunuz. Gözünü sevdiğim Google’u (botlar görsün bunu:) İlk zamanlar çevrenize sence blogger mı wordpress mi dediğinizde çoğunlukla Blogger cevabı alırsınız. Hemen eklenir, Blogger Google destekli, kullanımı kolay bir de bedava. Bunları duyunca bu iş tamam deyip karar verirsiniz. Katılıyorum, Blogger gerek başlangıç için gerekse ihtiyaçlarını tatmin ediyorsa sürekli olarak kalınabilecek bir platform. Peki Begonvil Sokağı neden WordPress?

Neden Blogger?

Blog yazarı olarak 3 yılı çoktan geride bıraktım. Blogger’da başlangıçta basit kurulum ve sade bir tema işinizi görür ancak sonrasında özel bir tasarım ya da ücretli bir tema ile gönlünüze göre bir sayfa oluşturabilirsiniz. Blogger’da kullandığım temanın tasarımında Doktor Hayat ve Musa Özsarı ile çalıştık, kendi blogları gibi özen gösterdiler, güzel geri dönüşler aldığım bir çalışma yaptık birlikte. Sonrasında da ne zaman bir sorum olsa yardımcı oldular. Blogger’da tasarım ve teknik anlamında yapmak istedikleriniz varsa söz ettiğim arkadaşlarımı gönülden tavsiye ederim.

Temanın tasarım ve teknik anlamda güçlü olması blog yazarının başarısında içerikler, seo ve sosyal medya gibi önemli. Blogger’da yazdığım dönem bir çok teknik bilgi ve uygulama eksiğim olmasına rağmen çok güzel geri dönüşler aldım. Yavaş ama sağlam bir okuyucu kitlem oldu. Pembe Teyze’nin Pansiyonu hikayemi okuyup, mail yazıp buranın adresini verebilir misiniz diyen, Londra’da yaşayan ve yazılarınızı çok seviyorum deyip bir de ulusal bir markanın içerik reklamını teklif eden, Balıklıova yazımı okuyup bize kalacak bir yer tavsiye eder misiniz diyen okurlar ve buna benzer unutamadığım anektodlar benim için tarifsiz, seosuz, taktiksiz tamamen organik etkileşimler. Yaşamak, araştırmak, yazmak ve böyle bir sinerji kişisel blog yazarı olmak için yeterli sebep.

Neden WordPress?

Blogger’da bir süre sonra temada istediğim değişiklikleri yapamadım, farklı hedeflerim vardı ve ne tema ne de Blogger alt yapısı yeterli gelmedi. (Evet haklısınız, biraz dertsiz başıma dert alayım istedim:) WordPress ile ilgili fikirlerime geçmeden önce şunu eklemeliyim, Blogger’da tatmin olduğunuz kadar kalabilirsiniz, güvenli, sakin, kolay ama derseniz ki benim  durumum  da sizin gibi Yazmasam deli olacaktım ,kendimi sürekli geliştirmek istiyorum, barındığım platform gerek arayüzü ile gerek destek sistemi ve zengin eklentileri ile beni götürsün, WordPress ‘i deneyebilirsiniz. Ama…

Blogger mı WordPress mi diyorsanız ve sıfırdan değil de taşınarak geçecekseniz işiniz biraz daha zor. Aslında bir blog açtınız, blog yazarı oldunuz, teknik konuları bilmiyorsanız zorlanırsınız, bilmemekte ısrar ederseniz bir tık daha zorlanırsınız. En azından elifi görüp mertek/direk sanmayacak kadar bile olsa bilmeli bu işleri. WordPress kullanmak zor diyenlere katılmıyorum. Yazı boyunca size rehberlik eden eklentiler var, yazının teknik kısmını zevkli bir oyun haline getiriyor, giderek otomatiğe bağlıyorsunuz. Cesurca karıştırıp kendi keşiflerinin keyfini sürenler var. Ya her şey yanlışlıkla silinirse? Yok olmaz, baştan domain hosting işini güvenilir ellere bırakırsanız, abartmadan oynarsınız sitenizde.

Ben Blogger’da yazmaya başladıktan çok kısa bir süre sonra Begonvil Sokağı olarak hosting ve domain aldım, com oldum. Bu benim bloguma sahiplenme ve motivasyonumdan kaynaklı bir durum daha da geciktirebilir, ancak WordPress’te bunları hemen yapmalısınız. Blog yazmaya başladığımdan beri bu kadar uzun süre yazmaya ara verdiğim hiç olmamıştı, gerek organik okur (arama motorundan gelenler)  gerekse Blogger ekosisteminden okur etkileşimleri ile yazarken taşıdığım enerjiyi tatmin eden bir sinerjiyle geri aldım. Aslında hırslı bir blog yazarı hiç olmadım, hayatta ne isem burada da oyum. Hayata da aynı bakıyorum azim ve tutkuyla, yavaş yavaş sindirerek. O yüzden takipçi arttırma, hit patlatma gibi inorganik yolları hiç denemedim….

Worpress’e geçmek için ne yapmalı?

Blogger mı WordPress’mi sorusundan, wordprees’e geçmek için ne yapmalı kısmına gelince yeni bir araştırma sürecine geçtim. Blog yapılandırma çalışmalarında güvenilir ve ehil kişilere rastlamak önemli. Blogger’dan Worpress’e geçmek deneyim ve disiplin gerektiren bir konu. Çok araştırın ve referansları olan kişileri seçin. Çünkü web işini bilmek ayrı bu platformları kurmak ve taşımak ayrı deneyimler istiyor. İsterseniz önce bir demo blog yapın kendinize, benim güvendiğim bir yakınım önce kendin kur, öğren sonra karar ver demişti. Öyle de yaptım, kısa bir süre yazdım, kurcaladım sonra kapattım. Faydalı oldu, öneririm.Blogger mı-Wordpress mi?

Blog yazanların en çok sorduğu soru ne?

Blogger’mı WordPress’mi?

Blogumun Worpress’e taşınma çalışmaları ile ilgili deneyimlerim:

*Çalışmaya karar verdiğiniz kişilerin örnek çalışmalarını görün, bunlardan seçtiğiniz bloglara gerekirse taşınma ve tasarım süreci hakkında soru sorun. Her blog yazarı cevap verip, yol gösterecektir.

*Ben sadece yazarım, fotoğraf koymayı da öğrendim daha ne olsun da diyebilirsiniz ama mutfağımın şefi hatta Michelle yıldızlı olmak istiyorum azminde iseniz motor kapağını açıp bakmak, stepneyi alıp lastik değiştirmeyi bilmek hiç de fena olmaz:) WordPress konusunda her türlü soruya cevap bulacağınız hatta bizzat sorup yanıt alabileceğiniz Blog Kurdu  ve wpokulu iyi bir kaynak. Ben geç kaldım ama siz yararlanın. Tasarımdan teknik desteğe ve online wp workshop çalışmasına kadar  Çekergezer ile çalıştık, çok şey öğrendim.

*WordPress’e blogunuzu taşımak için kimlerle çalışacağınızı seçtiniz. Sırada tema seçimi var, çok sayıda ücretli ve ücretsiz tema var, onda sorun yok. Ancak satın aldığınız temanın siteniz adına mı alındığını yoksa tema havuzundan mı seçildiğini sorun. Siz de kullanıcı şifresi olmazsa güncellemelerle son sürümleri yükleyemezsiniz, bana lazım değil derseniz. Başınızı ağrıtmayacaksa 90 liralık temayı 3 liraya edinebilirsiniz. Mümkünse birkaç içeriğinizi taşıdıktan sonra görüp öyle verin son kararınızı. Tema okuyucu için seo için önemli ama blogun ruhu sizde/bizde, önce içimize sinmeli.

*Temada karar kıldınız, start verilecek. Unutmayın, Blogger’dan WordPress’e geçişte çok söz edilen seo kaybı olmadan geçişin püf noktalarından en önemlisi bu taşınma sırasındaki indexlenmeler. Uzun zamana yayılan bir taşınma ve kontrol edilmeyen işler çok başınızı ağrıtabilir. Google’dan sürekli 404, found, sayfa bulunamadı uyarıları alabilirsiniz. Bu aşamada iş işten geçmiştir. Dikkat edin lütfen.

Begonvil Sokağı ve WordPress

Ben sıkıntılı bir taşıma işlemi yaşadım, yorucu ve zor bir yıldı arada kaynadı. Başka bir açıdan bakarsam da gecenin bir saatinde oturup yazıp, düzgün bir fotoğraf çekip koyacağım diye ter döküp kafamı dağıtıyordum, yüzüme gülümseme içime sıcaklık veren etkileşimlerle mutlu oluyordum, hayırlısı artık…

Bu konu ile ilgili sormak istedikleriniz varsa lütfen sorun, memnuniyetle yardımcı olmaya çalışırım. Bana gelince ya tamam ya devam kıvamındayım. Taşınma işim uzun sürdü, okunma oranım ciddi düştü, takip ve yorum kısımları okurları caydıran hatalar verdi. Kısaca Google bana küstü. O önemli değil de sanırım bu süreç beni biraz küstürdü. Konu odaklı niş bir blogla yazmaya devam mı edeyim yoksa Begonvil Sokağı ile sarılıp kucaklaşıp sarmaş dolaş devam mı edeyim bilmiyorum. Her iki durumda da yazmaya devam edeceğim. Yazmak; merak etmek, araştırmak, gezmek, öğrenmek, çoğalmak, rahatlamak demek benim için. Yenilen pehlivan güreşe doymazmış.

Kelime sayısı bini aşmış, sıkılmadan okudunuz ve faydalı oldu umarım. Herkese Begonvil Sokağı’ndan sevgiler…

 

 

 

20 yorum
  • Serpil

    30 Ağustos 2018, 16:28

    Bir blogger olarak, wordpress mi yoksa blogger mı derken… Yazınızdan çok faydalandım. Ama herşeyi blohgerfrb olan bir kişinin wordpresr geçişi.çok zor geliyor şimdilik… sevmeme rağmen geçemiyorum.

  • Begonvil Sokağı

    30 Ağustos 2018, 17:19

    Uzun yıllardır yazıyorsunuz, sizi keyifle takip eden okurlarınız var:) Blogger sıcak ve keyifli bir yer, başarılarınız daim olsun.
    Sevgiler ve selamlar…

  • Mervenur Demirkan

    10 Eylül 2018, 19:50

    Bir ara denemiştim blogtan wordpress e geçmeyi ama bildiğim kadarıyla .com ,.net tarzı şeyler almadan bir tema falan yükleyemiyorsunuz ya da ben yapamadım bilmediğimden

  • Begonvil Sokağı

    10 Eylül 2018, 21:12

    Taşımayı düşünüyorsanız wp’ye ve blogspot olarak devam ediyorsanız öncelikle domain ve hosting konuları geliyor. Blog yazan biraz da meraklıdır ya, işte karıştırıp kurcalamaya kendi yerimizen başlamalıyız aslında. İçerik sayınız taşıma işleminde gözünüzü korkutacak kadar çok değilse kendi başınıza da yapabilirsiniz. Kolay gelsin, her türlü bilgi ve deneyimlerimi paylaşırım seve seve.

  • SEVİL ÇEVİRGEN

    14 Eylül 2018, 17:25

    Çok faydalı bir yazı olmuş. Her ikisinin de avantajları var elbette ama ben blogspotcuyum😊

  • Begonvil Sokağı

    14 Eylül 2018, 23:41

    Her ikisinin de avantajları var, ihtiyaçlara göre imkan tanıyan platformlar. Sadece bu olsun demek mümkün değil, her ikisi de içerik üretip paylaşmak için elimizin altında. Blogspot iyidir:)
    Teşekkür ediyorum, sevgiler…

  • Deryaninsporgunlugu

    22 Eylül 2018, 15:22

    Cok faydali bir yazi. Bir ara ben de düsündüm, ama su an blogger bana yetiyor. Bence begonvil sokagi devam etmeli. Son derece özgün ve samimi bu blogu severek okuyoruz 😍

  • Begonvil Sokağı

    23 Eylül 2018, 11:34

    Derya Hanım yazmaya başladığımdan beri tanıyorum sizi ve hep varsınız, iltifat diye değil ama taa Avusturya’da da olsanız yakındasınız:) Herhalde oralara gelsem, hiç düşünmeden kapınızı çalarım. Birden fazla blogu başarıyla ve okurlarınızla etkileşimi de atlamadan başarıyorsunuz, benim eksiğim çok. Bir de aslında Blogger da mutluydum ama teknik anlamda daha destekli bir platform olsun temamda rahat oynayım hadi wp olsun dedim ama inanın çok çektim. Vardır bir hayır deyip, toparlamaya gayret ediyorum ama enerjimi düşürdü bu yorucu süreç. Güzel görüşlerinize samimi arkadaşlığınıza çok teşekkür ederim, İstanbul’da düşünmeden çalacağınız bir kapınız var.
    Kalbi sevgilerimle

  • Edebiyatçının Biri

    23 Ekim 2018, 21:48

    Doğru karar vermişsiniz bence. Özgürlük iyidir. İşin öğrenilecek yanları var elbette ama bu bizi yıldırmamalı. Yazınızda da belirttiğiniz gibi Google, seo, izleyici kaybı vs bir yerden sonra anlamsız geliyor bana. Okunduğunu bilmek mutlu ediyor insanı lakin okuyan olmasa yazmayacak mıyız? Kendi adıma cevap vereyim. Yazdıklarımı sadece ben okuyor bile olsam yazacağım. Bir yazarın ilk okuru kendisi değil midir zaten?
    Yeni yuvanızda mutluluklar dilerim. 😊

    • begonvilsokagi.com

      23 Ekim 2018, 22:11

      Çok teşekkür ederim. Epey bir zamandır wp ye geçmek istiyordum ancak bir yıllık bu süreç zararıma oldu, olduğum yerden geriye gittim ve motivasyonumu etkiledi açıkçası. Şimdi teknik sorunları aşıp, sıfırdan yeni bir başlangıç yapmış oldum. Yine heyecanlı ve araştırayım, yazayım modundayım çok şükür. Size katılıyorum, yazarken kendi kazanımlarım azımsanmayacak kadar kıymetli, başkalarına da faydalı olursa o da ayrı keyif. Google’ın da işine gelirse diyorum:)
      İyi dilekleriniz için hepimize diyorum:)

  • Recep

    17 Ocak 2019, 16:13

    Çok güzel bir yazı tebrikler. Ben de oyumu kesinlikle WordPress’ten yana kullananlardanım. Hatta nedenini detaylıca anlattım. Blogger fazla devam etmez bence

    • begonvilsokagi.com

      17 Ocak 2019, 18:10

      İçerik oluşmasında merak kadar ihtiyaç da belirleyici oluyor, wp’ye geçiş niyeti olanlar sancılı süreç yaşamasın istedim. Size de başarılı keyifli içerikler diliyorum.
      Teşekkür ederim..

  • Onur

    4 Şubat 2019, 22:21

    Şu aralar WordPress altyapısını kullanmayı düşünüyorum fakat Blogger’ın kolaylığı ve mobil olarak erişiminin rahat olması beni düşündürüyor.

    Tabii bir yandan da Blogger çok eski, yenilikleri çok geriden takip ediyor. Seo konusunda da pek yardımcı olamıyor kullanıcısına maalesef. Bir de tabi AMP var… Hala adam akıllı bir gelişme yok. Yani bu aralar kısacası Blogger’dan çıkmak için pek çok sebebim var ama WordPress’e geçmemek için ise pek çok bahane arıyorum…

    Son olarak bu güzel ve samimi yazı için teşekkürler. 🙂

    • begonvilsokagi.com

      5 Şubat 2019, 00:04

      Teknolojiden çok anlamayan biri olarak WordPress in zor olduğu tezine katılmadığımı söylemek isterim. Çok fazla şey sunuyor ama yol gösteriyor, zaten teknoloji okuyarak değil yaparak kavranacak detaylar demek bence.Mobil olarak da veriminin normlara uygun olduğunu sanırım.

      Sitenizi inceledim, portal olarak içerik yayımladığınızı düşünürseniz wp platformunun getirileri sizin için çok faydalı olacaktır. Ancak yazıda da ifade ettiğim geçiş süreci işi bilen ekip/kişi ile olmalı yoksa sancılı olur. Ben o süreci çektim siz de çekmeyin. Sitemi sıfırdan düzenlediğimiz Çekergezer’i şayet kendiniz yapmayacaksanız gönül rahatlığı ile tavsiye ederim.

      Teşekkür ediyorum, size de kolay gelsin..

  • Mina

    19 Eylül 2019, 02:57

    Merhaba, arama motorunda “blogger mı wordpress mi” diye aranırken tesadüfen sayfanıza geldim. Yazmak istemekte ve bu tutkunuzda çok haklısınız bence, yazını hiç sıkılmadan sonuna kadar okudum. (belki de ihtiyacım olan bir konu olduğu içindir bilmiyorum:p) şaka bir yana; su gibi akan, samimi bir diliniz var, emeğinize sağlık.

    Her ikisini de deneyimlemiş biri olarak önerinizi almak isterim. Daha önce blog kullanmamış biriyim ve teknik konularda sıfır bilgiye sahibim. ama artık rusça yemek tarifleri ve konseptli yemek fotoğrafları yayınlayacağım bir site açmak istiyorum. Yola blogger’lık diye girdim ama wordpress gibi yeni yeni şeyler öğrendim. Sizce rusça yemek tarifleri ve fotoğrafları yayınlayacağım ( tabii ki makaleler de olacak) bir proje için hangisi daha uygun olur? Tabii ki daha çok kitlelere ulaşabilme ve para kazanabilme açısından…

  • begonvilsokagi.com

    19 Eylül 2019, 10:22

    Öncelikle güzel görüşleriniz için çok teşekkür ederim.

    Blogger mı wordpress mi sorusu hep akılları kurcalayan ikilemdir. Blogger için kullanımı kolay hem de google destekli denir. Ancak şu var, wordpress kullanımı zor tezinin kullanınca yanlış olduğunu gördüm. Bir zorluk yok, üstelik sizi seo uyumlu ve google kriterlerine uygun yazmaya yönlendiren bir yapı, kuracağınız eklentilerle bu geri dönüşü arttırmak da kolay.
    Maalesef Blogger dan wp’ye geçerken çok talisizlik yaşadım, zaman, para ve emek kaybı oldu benim için. Bulunduğum yerden geriye götürdü beni çünkü işi bilmeyen bir ekiple çalışmış oldum. Daha sonra sil baştan toparlamaya çalıştım.
    Teknik bilginiz yoksa güvenilir bir kişiden yardım alın, birlikte çalıştığımız Çekergezer bu konuda yetkin ve güvenilir bir isim. Sayfanın altında ismine tıklarsanız sitesine ulaşırsınız. Rusça da biliyor:)
    Ben derim ki wordpress… Hayırlı olsun, blogunuzu kurunca haber ederseniz sevinirim ve keyifle takip ederim.
    Selamlar, sevgiler..

  • Mina

    19 Eylül 2019, 18:35

    Cevabınız için de, desteğiniz için de teşekkür ederim. İnşallah o aşamaya gelirsem mutlu olurum takipleşmekten. Çalışmalara sanırım 1-2 ay sonra anca başlayabileceğim ( yani inşaallah) O zaman diliminde bahsettiğiniz kişiden de destek alabilirim belki. Rusça bilmesi iyi bir tesadüf oldu gerçekten. Rusça blogu rusçamı daha fazla geliştirmek ve biraz daha fazla kazanç olabilir düşüncesi ile istiyorum ama kendi ana dilinde yazmanın tadı bir başka, aslında..Umarım hayırlısı olur.

    Sağlıcakla kalın, iyi çalışmalar size…

    • begonvilsokagi.com

      19 Eylül 2019, 20:43

      Rica ederim, her zaman bildiklerimi paylaşmaktan mutlu olurum. Her gün yeni bir tecrübe oluyor hepimize. Rusçanızı geliştirmek için blog yazmanın ne kadar faydası olur onu bilemiyorum. Dil öğrenmek ya da ilerletmekle blog yazmak farklı kulvarlar. Ancak bazı bloglarda rastlıyorum Türkçe içeriğin aynısını ingilizce de yazıyor, siz de aynı metodla yapabilirsiniz. Google çeviriler çok verimli olmuyor.

      Kolaylıklar diliyorum, siz de sağlıcakla kalın.

  • Baytronik

    7 Temmuz 2020, 22:11

    Doğru karar vermişsiniz bence. Özgürlük iyidir.